Předvolební Brno: Nové vedení bude muset řešit územní plán i drahé energie

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení brněnského zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata patří dopravní stavby včetně okruhu nebo tramvajových tratí, projekt horkovodu z Dukovan, územní plán či osud výstaviště a Velké ceny.

Poslední volby v roce 2018 v Brně vyhrálo ANO s 18 zastupiteli. Nenašlo koaliční partnery a skončilo s SPD v opozici. Radu města vytvořily ODS s podporou Svobodných, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD. V 55členném zastupitelstvu měli koaliční zastupitelé 33 křesel, opoziční 22. Koalice se během uplynulého volebního období neměnila, vedení města zůstalo celou dobu stejné.

V nynějších volbách kandiduje 14 uskupení.

Dlouhodobé projekty

Ve městě pokračovaly práce na významných dopravních stavbách, zejména na dvou částech velkého městského okruhu. Jeho stavba bude zřejmě pokračovat. Investorem je ŘSD, město ale spolupracuje.

Koalice oživila i plán na výstavbu horkovodu z Dukovan. Podklady a analýzy pro rozhodnutí  o jeho stavbě budou hotové nejspíš na konci roku 2022. Teplo vznikající v jaderné elektrárně by mělo Brno zbavit závislosti na plynu.

Před plným dokončením je také stavba tramvajové trati do kampusu v Brně – Bohunicích. Podařilo se zřídit funkci koordinátorky dopravních staveb. 

Naopak se nepodařilo schválit územní plán. Zastavené jsou kvůli tomu některé developerské i městské projekty. Nezačala se také stavět multifunkční hala ani Janáčkovo kulturní centrum, což jsou dlouhodobé projekty.

Zatím nevznikly byty družstevního bydlení, do kterých se první zájemci hlásili už v roce 2018. Brno ale pokračovalo v přípravách na jejich výstavbu. V uplynulém volebním období také skončila motocyklová Velká cena, na jejímž pořádání se Brno podílelo, důvodem byly nároky pořadatele a velká finanční náročnost.

Doprava

Před volbami 2018 byla jedním z hlavních témat doprava. Řešil se vjezd do centra města, rezidentní parkování, které zavedlo minulé vedení v čele s ANO a ODS se proti němu vymezila. V uplynulých čtyřech letech projekt rezidentního parkování ale pokračoval a rozrostl se.

Před letošními volbami dominují drahé energie, a to z pohledu pomoci občanům i z pohledu městských firem a příspěvkových organizací, které budou za energie platit vyšší částky. 

V uplynulých letech Brno – podobně jako jiná města – muselo řešit i nepředvídatelné události. Minulé vedení města koupilo společnost Veletrhy Brno a řešilo, jak s prostorem výstaviště naloží. Během epidemie covidu současné vedení zřídilo na výstavišti nejdřív záložní nemocnici a následně velkokapacitní očkovací centrum.

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu se jeden pavilon změnil na Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, byla tam i nouzová lůžka. Otázka, jak přesně naložit s výstavištěm, zda ho více otevřít lidem a jak – v posledních letech ustoupila, ale zřejmě ji nové vedení města bude muset řešit.

Nové vedení města se nejspíš bude muset zabývat také financováním velkých projektů, jako je stavba multifunkční haly za 6,8 miliardy korun.

Volit do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu se v Česku bude v pátek 23. a v sobotu 24. září.