Hasiči zlikvidovali požár v Ústřední vojenské nemocnici. Ze střechy pavilonu šlehaly plameny

Události: Požár v Ústřední vojenské nemocnici (zdroj: ČT24)

Hasičům se podařilo zlikvidovat požár jednoho z pavilonů Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Oheň se rozšířil v podkroví, ze střechy šlechaly plameny. Křídlo, kde je neurologie, oční oddělení a ORL, musely opustit asi čtyři desítky lidí, tři hasiči utrpěli při zásahu lehká zranění. Před 17:00 už hasiči chystali provizorní zakrytí střechy pavilonu.

Požár zasáhl asi sto metrů střechy pavilonu A5 Ústřední vojenské nemocnice. „Jedná se o požár podkroví, nasazena je výšková technika a několik vodních proudů,“ uvedli hasiči na Twitteru. O požáru se dozvěděli v půl desáté. Před jednáctou oznámili, že zastavili plamenné hoření a o dvě hodiny později byl podle nich požár „prakticky uhašen“.

Celkem do nemocnice přijelo deset profesionálních a sedm dobrovolných jednotek hasičů. I kvůli tak masivnímu nasazení vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. „Křídlo je z velké části zničeno, respektive jeho střecha a půdní prostor. S ohledem na plamenné hoření jsme se soustředili na to, aby se požár a plameny nerozšířily na hlavní budovu,“ doplnil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

Pavilon, kde začalo hořet, je levým křídlem ústřední budovy areálu za hlavní branou. Jsou v něm lůžka neurologického oddělení a také ambulance. Hasiči ale brzy ujistili, že se podařilo dostat všechny lidi z pavilonu a nikdo neutrpěl zranění. 

Kavka novinářům na místě řekl, že počet evakuovaných se pohybuje mezi čtyřiceti a padesáti, a to včetně lékařů a ambulantních pacientů, kteří budovu opustili sami. Počet evakuovaných potvrdila i mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Všichni evakuovaní pacienti byli podle ní umístěni jinam v nemocnici. Potvrdila, že všichni jsou v bezpečí a nezraněni. Příčina požáru bude předmětem dalšího vyšetřování, dodala. 

Před 17:00 zůstávaly na místě hasiči z pěti stanic a tři dobrovolné jednotky. „Kontrolujeme místo požáru, přesunuli jsme některé lékařské přístroje mimo poškozený objekt, budeme provizorně zakrývat střechu pavilonu,“ uvedli hasiči. 

Na místo vyrazil i speciální vůz Atego

Záchranná služba podle mluvčí Jany Poštové zprvu vyslala do nemocnice několik jednotek se speciálním vozem Atego. Když se ukázalo, že nikdo z pacientů a personálu ÚVN neutrpěl zranění, část z nich odjela. Později vyhledali ošetření tři hasiči, kteří při zásahu utrpěli lehčí zranění. Jeden z hasičů si při zásahu pohmoždil rameno, ošetřili ho na urgentním příjmu ÚVN, řekla Poštová.

„Počet prostředků na místě jsme zredukovali na jednu posádku záchranářů, inspektora, speciální vůz Atego a také zástupce vedení organizace,“ upřesnila Poštová. Služby záchranářů nebyly potřeba ani kvůli přesunu pacientů z hořícího pavilonu, postarala se o ně samotná Ústřední vojenská nemocnice. 

Zjišťování příčiny požáru teprve začne. Mluvčí hasičů podotkl, že střešovická nemocnice patří pod armádu, která by měla vést vyšetřování. 

Omezení provozu nemocnice

Požár omezil provoz ÚVN. V době, kdy v nemocnici hořelo, přerušila také příjem pacientů. Kolem půl druhé opět otevřela.

Poškozený pavilon A5 s oddělením neurologie, očním a ORL je ale mimo provoz. Jejich pacienti se nakrátko přesunou do Fakultní nemocnice Motol a do Nemocnice Na Homolce. V pondělí by se ale již měli vrátit do Střešovic.

„V pavilonu jsou sály oční kliniky a ORL kliniky, jsou tam bezesporu velmi drahá zařízení, ale my ještě nevíme, jestli je poničila voda,“ řekla náměstkyně ředitele nemocnice Lenka Gutová.

Z části střechy zůstaly po požáru jen ohořelé trámy. Hustý dým byl vidět z dalekého okolí. Situaci ze vzduchu monitoroval policejní vrtulník s termokamerou. Policisté uzavřeli prostor kolem pavilonu, dopravu v okolí nemocnice nemuseli vzhledem k slabému víkendovému provozu zastavit ani omezit.