Báňský úřad opět zamítl odvolání týkající se těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Český báňský úřad v Praze (ČBÚ) znovu rozhodl o odvolání proti rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru k těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu na Hodonínsku. Jeho první rozhodnutí zrušil Krajský soud v Brně a věc mu vrátil k posouzení. Úřad všech třicet odvolání znovu zamítl, do rozhodnutí obvodního báňského úřadu ale doplnil podmínku, že hornická činnost nesmí být prováděna na území koridoru územní rezervy pro průplavní spojení Dunaj-Odra-Labe.

Stanovení dobývacího prostoru není rozhodnutí o samotné těžbě, o ní báňský úřad rozhoduje zvlášť. Proti prvnímu rozhodnutí báňského úřadu se odvolalo třicet obcí, které se obávají znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 140 tisíc obyvatel. V místě chce těžit firma České štěrkopísky, podle které nejsou obavy na místě.

„Po důkladném vyhodnocení shromážděných odborných podkladů rozhodnutí, zejména závazných stanovisek dotčených orgánů a několika znaleckých posudků, dospěl Český báňský úřad k závěru, že nebyl dán objektivní a zákonný důvod ke zrušení odvoláními napadeného rozhodnutí,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Proti těžbě protestuje kraj i obce

Doplnil, že na základě doplněného stanoviska vydaného Krajským úřadem Zlínského kraje do rozhodnutí doplnil podmínku vyjímající z dobývacího prostoru územní rezervy pro kanál Dunaj-Odra-Labe. Odvolání třiceti obcí pak zamítl, částečně proto, že se podle zákona neměly řízení účastnit, nepřihlásily se do něj včas nebo se jejich námitky týkaly ovlivnění kvality a množství vod, což je otázka, ve které ČBÚ vycházel ze znaleckých posouzení a posouzení státní správy. I nové rozhodnutí je možné napadnout žalobou.

Proti těžbě štěrkopísku na Hodonínsku, kterou plánuje firma České štěrkopísky, protestuje kraj i okolní obce. Mají obavy z poškození vodního zdroje Bzenec-komplex. Je na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Je to pátý největší zdroj v republice.