Státní zástupkyně obžalovala vojenského pyrotechnika kvůli loňskému výbuchu v Brdech

Státní zástupkyně podala v pátek obžalobu na armádního pyrotechnika v souvislosti s loňským výbuchem v bývalém vojenském prostoru Brdy. Na dotaz ČT to uvedla dozorující státní zástupkyně Ivana Dragúnová z Okresního státního zastupitelství v Rokycanech. Při červencové nehodě zemřel jeden voják a druhý se těžce zranil. Policie pyrotechnika viní z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.

„Obžalobu jsem podala k Okresnímu soudu v Rokycanech,“ uvedla pro ČT Dragúnová.

K výbuchu došlo loni 20. července. Vojáci tehdy v Chráněné krajinné oblasti Brdy na dopadové ploše Kolvín v bývalém výcvikovém prostoru prováděli hloubkový pyrotechnický průzkum. Při explozi podle mluvčí záchranné služby Plzeňského kraje Márie Svobodové jeden voják utrpěl devastující poranění končetin, druhý popáleniny na horní části těla. Jeden z mužů na následky svých zranění po dvou týdnech zemřel.

Podle dřívějších informací Vojenské policie čelí stíhání hlavní pyrotechnik, který sanace prováděl. Státní zástupkyně uvedla, že se jedná o tu samou osobu, která byla při výbuchu zraněna. Muž byl obviněn letos na začátku března. „Jeho pochybení je spatřeno v neoprávněné manipulaci s municí v rozporu s pyrotechnickými předpisy,“ řekla mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková.

Část CHKO Brdy je pro veřejnost nepřístupná

Bývalý vojenský prostor Brdy je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí, armáda ho od roku 2012 do roku 2017 po povrchu čistila. Ženisté našli na území o rozloze téměř 13 tisíc hektarů asi deset tisíc kusů nevybuchlé munice. Z velké části šlo o poválečnou dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici. V roce 2019 začaly práce znovu, pyrotechnici se pustili do hloubkového průzkumu.

V CHKO Brdy jsou stále veřejnosti nepřístupná místa. Trvale nepřístupné je posádkové cvičiště Jince. Cílové dopadové plochy Jordán, Tok, bývalá pěchotní střelnice Kolvín a Padrť jsou trvale nepřístupné s průchodem po značených zpevněných komunikacích a trasách.