Starostové obcí vyhledávaných turisty chtějí změnu zákona o odpadech. Stálí obyvatelé podle něj doplácejí na návštěvníky

Události: Novela zákona o odpadech platí necelého půl roku a někteří starostové už přemýšlejí, jak ji změnit (zdroj: ČT24)

Starostové horských obcí žádají změnu zákona o odpadech. Naposled byl novelizován jen před půl rokem, ale například krkonošské obce si na něj stěžují. Zohledňuje především počet trvalých obyvatel, podle starostů tak nakonec doplácejí stálí obyvatelé rekreačních oblastí na turisty. Ve sněmovně se objevily náznaky, že by se zákon skutečně mohl změnit tak, aby to horským obcím vyhovovalo lépe.

Zákon o odpadech podle aktuálního znění stanoví výši poplatků za svoz popelnic podle počtu trvale přihlášených obyvatel obce, což považují starostové v rekreačních oblastech, jako jsou Krkonoše, za nespravedlivé.

„Rekreační obec, jako jsme my, má mnohem více turistů než trvale bydlících lidí. Nejsme schopni dodržet množství kil na jednoho trvale žijícího občana,“ poukázal starosta Černého Dolu Josef Pánek. Podle starostky Mladých Buků Lucie Potůčkové (STAN) jsou navíc na horách podmínky pro svoz zvlášť komplikované vzhledem k terénu a v zimě také kvůli sněhu. „Ve finále to zaplatí naši trvale žijící obyvatelé,“ poukázala.

Zákon sice umožňuje poplatky počítat ještě podle množství tříděného odpadu, jenomže i s tím je na horách problém. Je sice pravda, že množství odpadků, které turisté na horách vyprodukují, je recyklovatelné – například plastové lahve nebo plechovky – ale barevné kontejnery na hřebenech nejsou samozřejmostí. A tak končí i recyklovatelný odpad leckdy v popelnicích na směsný odpad.

Někteří poslanci dali najevo, že jsou připraveni vyslyšet požadavky horských obcí a odpadový zákon znovu pozměnit. „V současné době probíhá sběr dat a podnětů k případné novelizaci,“ upřesnila předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Jana Krutáková (STAN).

Sběr dat bude probíhat do pololetí tohoto roku. Poté začnou poslanci pracovat na novele zákona o odpadech. Jaká bude její podoba a kdy začne platit, není zatím jasné.