Popelnice v Orlové dostaly čipy. Popeláři díky tomu ví, jak jsou nádoby zaplněné

Chytré popelnice (zdroj: ČT24)

Popeláři z Orlové si připsali české prvenství. Při své práci začali využívat unikátní technologii, která dokáže zvážit, a do budoucna tak i lépe vypočítat svoz jednotlivých kontejnerů. Systém pomáhá šetřit peníze a přírodu. Na vývoji pracovali s akademiky a odborníky na IT technologie dva roky.

„Základní věci, které systém umí, je monitoring svozu odpadu, přičemž vím, jaký typ odpadu se sváží, jaké množství, jaká váha odpadu se sváží,“ uvedl Werner Czajka, který patří mezi vývojáře nového způsobu svozu odpadu.

Moderní popelnice vypadají na první pohled zcela obyčejně. Mají však na sobě speciální bezdrátový čip. „Ten dokáže popelářům říct, jak moc je nádoba plná. A ušetřit jim tak tisíce kilometrů,“ uvedla redaktorka České televize Pavla Krůčková.

Werner Czajka upřesnil, že pro zvážení kontejnerů musí být auto osázeno čidly, která jsou namontována na výklopnících. „Během výklopu dochází ke zvážení obsahu nádoby a váhy odpadu,“ uvedl.

Systém pak údaje odesílá do sídla firmy. Vedoucí popelářů proto mohou okamžitě vyhodnotit jednotlivé svozy. Řešit tak mohou třeba i stížnosti lidí na to, že právě k nim jezdí popeláři málo.

Jsme schopni na základě dat, která nám vyjdou ze systému, řešit jednotlivé trasy, a buď přidat svozy, nebo také ubrat.
Richard Kočí
manažer orlovských komunálních služeb

Česká verze „chytré popelnice“ je levnější

Technologie vznikala dva roky. Pracovali na ní orlovští popeláři s odborníky z takzvaného IT clusteru. Podobné systémy existují podle Pavly Krůčkové třeba už i na severu Evropy.

„Na rozdíl od orlovské verze jsou ale několikanásobně dražší,“ dodala s tím, že v Orlové by zaměstnanci úklidových služeb mohli díky novince za volantem vozů strávit ročně až o 2,5 tisíce kilometru méně.

Město plánuje, že během první poloviny letošního roku vybaví speciálním čipem všechny popelnice a kontejnery. Nový systém nabídne i dalším českým městům.