Žalobce navrhl v kauze Stoka Švachulovi 14 let vězení. Byl podle něj hlavou organizované skupiny

Krajský soud v Brně v korupčním případu na radnici části Brno-střed ukončil dokazování. Státní zástupce Karel Cibulka zahájil v kauze Stoka závěrečnou řeč. Bývalému místostarostovi a radnímu Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) navrhnul čtrnáct let vězení. Podle obžaloby byl hlavou organizované skupiny. Obžalobě čelí jedenáct lidí. Soud jednání odročil pro vyhlášení rozhodnutí na 31. května.

V kauze bylo dokazování ukončeno podruhé. „Ani po doplnění dokazování nevznikly pochybnosti ohledně obžaloby,“ shrnul žalobce. Důkazní materiál lze podle něj shrnout do tří okruhů, jde o výpovědi spolupracujících obviněných, dále listiny a také o použité pátrací prostředky. „Nejsou v logickém rozporu a dokazují popsané skutky,“ uvedl žalobce.

Navrhované tresty jsou u většiny obžalovaných stejné, u obžalovaného podnikatele a bývalého politika ODS Jiřího Hose se zvýšil ze dvou let vězení na sedm. Státní zástupce u něj seznal větší roli v trestné činnosti než původně. Hos je dlouholetým zastupitelem v městské části Brno-sever.

Krajský soud ukončil dokazování poprvé už loni v září, následně měl vyhlásit rozhodnutí. To se ale nestalo. Podle soudu státní zastupitelství nedodalo do spisu až dvanáct tisíc stran, se kterými se obhájci teprve museli seznámit. První hlavní líčení v novém dokazování se uskutečnilo v pondělí, kdy soud vyslýchal další svědky. Vyslechl i některé spolupracující obviněné.

Obhájce Švachuly žádá zproštění obžaloby

Švachulův obhájce Kárim Titz uvedl, že i po doplnění dokazování jsou obrovské pochybnosti o řadě skutkových okolností. Důkazy ale podle něj spolehlivě vyvrátily tvrzení obžaloby, že takovou skupinu Švachula založil, řídil a úkoloval. Z výpovědí některých svědků podle něj naopak vyplynulo, že Švachula měl být ze strany El-Talabaniho vydíraný a podrobovaný minimálně verbálnímu nátlaku. V případě Švachuly navrhl zproštění obžaloby. Samotný Švachula v závěrečné řeči jen stručně vyjádřil souhlas s řečí svého obhájce.

Závěrečné řeči přednesli zatím i obhájci, jejichž klienti spolupracovali s policií, El-Talabaniho, Ovčarčina, podnikatele Lubomíra Smolky a bývalého vedoucího technika na správě nemovitostí městské části Petra Kosmáka. Stejně jako v září vyzdvihli, že se jejich klienti přiznali a že přispěli k rozkrytí celé věci.

Obhájce klíčového svědka El-Talabaniho Robert Scigiel uvedl, že jeho klient zásadně přispěl k rozkrytí celé skupiny a že bez něj by u soudu nebyli. Označil ho za předraženou spojku sociálních kontaktů. El-Talabani v závěrečné řeči řekl, že se přiznává, že je korupčník a že ohledně svých tvrzení půjde i na detektor lži. K tomuto vybídnul i ostatní. Uvedl, že je to zvěrstvo a že Švachula je „normální podvodník“ a že si „hraje na svatýho.“

Závěrečné řeči poprvé zazněly loni v září

Případem se krajský soud začal zabývat v září 2020, zhruba rok a půl po policejní razii na radnici Brno-střed. Soud vyslýchal jednotlivé obžalované, následně svědky, četly se listinné důkazy, soud přehrával i odposlechy. Závěrečné řeči poprvé zazněly loni v září.

Korupce na radnici se podle státního zastupitelství odehrávala při zadávání veřejných zakázek v letech 2015 až 2019. Získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Úplatky činily obvykle deset procent ceny zakázky. Firem zúčastněných v systému bylo několik a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní podle obžaloby dělaly takzvaně křoví. Výše úplatků podle žalobkyně dosáhla až 47 milionů korun, šlo o 27 zakázek městské části Brno-střed, a o další desítky ovlivněných zakázek na správě nemovitostí městské části.

Švachula vinu popírá. Už dříve řekl, že se sám stal obětí nátlaku od spoluobžalovaného podnikatele Samana El-Talabaniho.