Poškozený vodovod v Praze 13 je opraven. Voda z kohoutků začně téct kolem poledne

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) dokončily v noci opravu vodovodních řadů v Líšnické ulici v Praze 13 a začaly s proplachováním potrubí. Nyní čekají na výsledky rozboru kvality vody. Pokud bude v pořádku, zahájí vodárny napouštění vodovodní sítě a dodávka vody by mohla být obnovena okolo 12:00, řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Kvůli poruše vodovodních řadů z 80. let minulého století se ocitlo bez dodávek vody zhruba 77 tisíc odběratelů v lokalitách Jinonic, Stodůlek, Ořechu, Řeporyj, Zadní Kopaniny a části Prahy 13.

„Výměna potrubí byla dokončena dnes (ve čtvrtek – pozn. red.) ve 03:30 a začaly jeho proplachy. Odebrali jsme vzorky vody a nyní čekáme na výsledky rozboru. Pokud budou v pořádku, začneme s napouštěním vodovodního řadu. Předpoklad nyní je, že dodávka vody by měla být obnovena okolo 12:00,“ řekl ve čtvrtek ráno Mrázek. Jakmile se tak stane, doporučuje mluvčí, aby lidé vodu kvůli možným nánosům v potrubí nechali nejdříve chvíli odtéci.

Příčinou havárie potrubí o průměrech 800 a 600 milimetrů byla zřejmě únava materiálu. První z nich pochází z roku 1982 a druhé z roku 1989. Délka vodovodní sítě, ve které kvůli závadě netekla voda, je 115 kilometrů.

Kvůli rozsahu havárie si musely ve středu PVK půjčit tři cisterny od kladenských vodáren a další měly domluveny z Teplic. Pražští hasiči vodárnám poskytli dalších šest cisteren, které rozvážely pouze užitkovou vodu.

Kvůli přerušené dodávce vody zůstaly zavřeny některé školy a školky nebo úřady. Řeporyjská radnice uzavřela školu i školku a mimo provoz zůstal rovněž samotný úřad. Do odvolání ohlásila uzavření svého sídla rovněž radnice Prahy 13 a také v této městské části některé školy a školky vyhlásily ředitelské volno