Silničáři ve středních Čechách museli uzavřít dva mosty v havarijním stavu. Zničily je náklaďáky

Uzavření dvou mostů v havarijním stavu (zdroj: ČT24)

Silničáři museli bezodkladně uzavřít most přes potok a část silnice blízko Dolních Břežan ve středních Čechách. Po mimořádné prohlídce odborníci zjistili, že je v havarijním stavu a hrozí jeho zřícení. Uzavřený je také most ve středočeské Dobříši, i ten je v tak špatném stavu, že doprava přes něj není bezpečná.

Nenápadný most tvoří vstupní bránu do Dolních Břežan. Podle odborníků je podemletý. Hrozí pád opěrné zdi i utržení silnice. Ihned proto začali s kompletní opravou i sanací skal poblíž. Řidičům v cestě už za pražskou Zbraslaví brání uzavírka, musejí využít objížďku. „Vzhledem k tomu, že není pro řidiče komfortní, tak hledáme lepší objízdnou trasu,“ řekla mluvčí Krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová.

I přes zákazové značky místem často jezdila nákladní auta. Podle krajské správy udržby silnic mají právě ona velký podíl na špatném stavu mostu.

Podobný problém měl i most v Dobříši, který vypadá jako zmenšenina Karlova mostu. To ho mimo jiné před časem uchránilo před zbouráním. Má teď památkovou ochranu, proto zůstal tam, kde je. Průjezd po něm ale už nebyl bezpečný.

Přitom jde o zásadní příjezdovou cestu do města. „Tudy normálně proudí tisíce aut, autobusy, kamiony. Ty budou muset jezdit jinudy. Komplikace je to obrovská,“ řekl starosta Dobříše Pavel Svoboda (Pro Dobříš).

Silničáři proto slibují, že příští týden nainstalují provizorní konstrukci. „Most pak bude zprovozněn kyvadlovou dopravou a řízen semafory,“ řekla Petr Kučerová. S jeho rekonstrukcí se počítá až v příštím roce.