Ministr školství Gazdík se vzdal funkce zastupitele Zlínského kraje. Nechce kumulovat

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) se vzdal místa zastupitele Zlínského kraje. Nechce kumulovat politické funkce. Odstoupil i z krajského výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. V obou pozicích ho nahradil Martin Zábranský (STAN), místostarosta Starého Města na Uherskohradišťsku.

„Samozřejmě, že funkce krajského zastupitele a ministra školství, zvlášť v současné době, kdy těch výzev před ministerstvem školství je více, než bývá běžné, není úplně slučitelná. A ani jsem nikdy neuvažoval, že bych ty dvě funkce mohl dělat dohromady. Potřeboval jsem nějaký čas předat funkci svému nástupci, což se dnes stalo,“ řekl v pondělí Gazdík.

Za čtrnáct let, kdy působil v krajském zastupitelstvu, podle něj zlínský region ušel kus cesty. „I jako ministr budu se samozřejmě do svého kraje vracet a bude mi záležet na tom, jak se třeba školství ve Zlínském kraji vyvíjí,“ doplnil Gazdík. „Panu ministrovi Gazdíkovi samozřejmě přeji, aby mu to v Praze šlapalo,“ zareagoval hejtman Radim Holiš (ANO). Na další spolupráci s ministrem se podle něj vedení kraje těší.

V roce 2020 uspěl Gazdík v krajských volbách jako lídr kandidátky STAN, od voličů tehdy dostal 2619 preferenčních hlasů. Spolu s ním se do zastupitelstva Zlínského kraje dostalo z kandidátky STAN dalších pět lidí. Na sedmém místě skončil Zábranský, který byl prvním náhradníkem. Jak Gazdík, tak i Zábranský jsou původní profesí učitelé.

V zastupitelstvu Zlínského kraje působil Gazdík od roku 2008. V letech 2016 až 2020 byl krajským radním pro školství. Od loňského prosince je sedmačtyřicetiletý politik ministrem školství, mládeže a tělovýchovy ve vládě Petra Fialy (ODS). Gazdík nadále zůstává neuvolněným místostarostou Suché Lozi na Uherskohradišťsku, kde s rodinou bydlí. Je i místopředsedou STAN.