Kvůli pronájmu radarů ve Varnsdorfu obžaloval státní zástupce bývalé vedení města

Státní zástupce podal u krajského soudu v Ústí nad Labem obžalobu na čtyři lidi a jednu firmu kvůli pochybnému pronájmu radarů ve Varnsdorfu na Děčínsku. Mezi obžalovanými je bývalý starosta města Stanislav Horáček a místostarosta Josef Hambálek. Firma Water Solar technology, která na základě veřejné zakázky radary provozovala a dostávala peníze za každý zjištěný přestupek, podle policie neoprávněně získala přes dvacet milionů korun.

Jednomu z obžalovaných je kladeno za vinu zneužití pravomoci úřední osoby a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. V případě prokázání viny mu za to hrozí pět až dvanáct let vězení. Dalšímu obžalovanému hrozí stejný trest za návod ke zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podplacení. 

„Stejné zločiny spáchala i obžalovaná firma,“ řekl náměstek krajského státního zástupce Dan Anděl. Třetímu obžalovanému podle něj hrozí dva až osm let vězení za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a čtvrtému až tříletý trest za legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti.