Obce, které vznikly po oddělení od Libavé, nabízejí levné parcely. Zájemce překvapuje špatná dostupnost

V nových obcích na Olomoucku se postupně zvyšuje zájem o bydlení (zdroj: ČT24)

Do obcí, které se v roce 2016 oddělily od vojenského újezdu Libavá na Olomoucku, se chtějí stěhovat noví obyvatelé. Důvodem jsou zejména nižší ceny stavebních parcel než v okolí velkých měst v kraji. Jsou tu však i nevýhody – například horší dostupnost lékařské péče nebo málo pracovních míst. Mladé obce se sice postupně mění, dohnat zkušenosti nebo tradice jiných vesnic se ale často nedaří.

Například Město Libavá má školu, obchod, hospodu, ale také kanalizaci a nový vodovod. To jsou věci, které často venkov nabídnout nemůže. I přesto se ale v minulosti noví obyvatelé do Města Libavé příliš nehrnuli.

Díky levným parcelám se situace začíná proměňovat a jako příklad je možné uvést Velkou Bystřici nedaleko Olomouce. Volných stavebních pozemků je zde jen minimum a ty, které v nabídce ještě jsou, se prodávají za 3500 korun za metr čtvereční. Ve Městě Libavé je to přitom jenom pětistovka za metr. 

„V této lokalitě je přibližně sedm až osm parcel, které by mohly potenciálním zájemcům být nabídnuty k prodeji,“ řekla starostka Libavé Štěpánka Tichá (nestr.). Případné spekulanty má podle obce odradit například termín kolaudace domu nebo následný trvalý pobyt.

Problémy zájemci o parcely často objeví až na místě

„Je to vždy o osobním jednání, abychom se představili, aby (zájemce) poznal lokalitu, protože zjišťujeme, že spousta lidí ani neví, kde obec Město Libavá leží,“ řekla Tichá. Potenciální zájemce často na místě překvapí dojezdová vzdálenost do nejbližších větších měst nebo odlehlost samotné lokality. 

Na stavební parcely se lidé ptají také v Kozlově, který je také pár let mimo vojenský prostor Libavá. Obec teď připravuje nový územní plán, bez něj zatím ale pozemky prodávat nechce.

Naopak v Luboměři pod Strážnou, kde končí místní silnice, zájem o stavební pozemky moc není. Podle starosty Vladimíra Kuchaře by v současné době mohlo v obci vyrůst zhruba pět domků, kupci se přitom zatím objevili jenom dva.