Konsorcium koupilo od VŠCHT pozemky na Vítězném náměstí. Chce tam kanceláře i obchody

Konsorcium firem Penta Real Estate, Kaprain Group a Sekyra Group koupilo od pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) pozemky v západní části Vítězného náměstí v Praze 6 za částku těsně převyšující jednu miliardu korun. Celkem získalo 20 122 metrů čtverečních, tedy převážnou část zastavitelné plochy na takzvaném čtvrtém kvadrantu náměstí mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů. Penta to uvedla v tiskové zprávě.

Developeři chtějí na pozemcích postavit zejména kanceláře a obchody, část využijí i pro byty. „Je to jednoznačně jedno z nejzajímavějších míst v Praze. Na koncepci polyfunkční zástavby s dostatkem zeleně a veřejného prostoru vypíšeme mezinárodní soutěž. Praha je sama o sobě pro architekty přitažlivá, v případě dostavby Vítězného náměstí můžeme čekat opravdová světová esa,“ uvedl ředitel komerční výstavby Penty Pavel Streblov.

Mezinárodní soutěž plánují vypsat během jednoho roku, realizaci pak předpokládají do roku 2028. Dostavbou této části Vítězného náměstí se podle tiskové zprávy naplní urbanistický koncept, jak ho navrhl ve 20. letech minulého století architekt Antonín Engel jako součást nového řešení severozápadního města. Se zástavbou místa počítá dlouhodobě i územní plán metropole – i vítězný návrh architektonické soutěže na urbanistické a dopravní řešení Vítězného náměstí, kterou v roce 2018 organizoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, respektuje Engelův záměr.

Nová univerzitní budova

VŠCHT uvedla, že chce peníze získané z prodeje části svých pozemků využít na stavbu nové univerzitní budovy s výukovými prostory a zázemím pro studenty i akademiky. Škola, která dlouhodobě bojuje s nedostatkem místa bude moci doplnit i chybějící laboratoře nezbytné pro mezinárodní vědeckou spolupráci.

Od roku 1997 se vedla jednání VŠCHT a Českého vysokého učení technického v Praze se zahraničním investorem. Na základě rozhodnutí ministerstva školství se vlastníkem pozemků na Vítězném náměstí v roce 2001 stala VŠCHT. Plánovaný projekt se nakonec nerealizoval.