Na Domažlicku pokračuje pátrání po osmileté dívce, která se ztratila u Čerchova

V okolí nejvyššího vrchu Českého lesa, Čerchova na Domažlicku, pokračuje na české i německé straně hranice intenzivní pátrání po pohřešované osmileté německé holčičce, která se ztratila v neděli navečer. Policie neuvádí počty lidí, kteří se do pátrání zapojili, původně mluvili o dvou stovkách na české i německé straně hranice. Hledání v lesnatém terénu je zatím neúspěšné. Zasahující policisté se v pondělí večer vystřídají a dívku budou dál hledat i v noci.

„Přes veškeré úsilí se bohužel nepodařilo do současné doby dívku nalézt, pátrání probíhalo celou noc. Ráno se vyměnili lidé, kteří jsou do něj zapojeni, a pokračujeme se stejnou intenzitou dále,“ řekla v pondělí ráno policejní mluvčí Veronika Hokrová. V oblasti bylo nad ránem chladno, teploty se pohybovaly kolem nuly či lehce pod nulou. Na místě byli i příbuzní dívky, aby v terénu přiblížili, v kterých místech se ztratila. 

Všichni hasiči, policisté a další lidé, zapojení do akce, odpoledne vytvořili několik set metrů dlouhou rojnici a důkladně procházejí znovu území od místa, kde se dívka ztratila, řekla Ladmanová. Kromě rozsáhlé pátrací akce policie na české i bavorské straně prověřuje i další verze, uvedla bez dalších podrobností.

Dívku hledají záchranné týmy policistů z pořádkové, dopravní policie, ze zásahové jednotky, profesionálních i dobrovolných hasičů. Na pomoc v pondělí přijeli i pracovníci ze šumavského národního parku a lesníci Městských lesů Domažlice, kteří mají zkušenosti s pohybem v zalesněné krajině. Ze vzduchu oblast prohledávají české i německé vrtulníky, na místě jsou čeští i bavorští kynologové se služebními psy, řekla mluvčí. Z Německa se do pátrání zapojilo několik hlídek bavorské zemské policie, dva bavorské policejní vrtulníky a okolo stovky bavorských hasičů.

Podle některých nepotvrzených informací by měly s pátráním pomoci také drony. Pátrací týmy si zřídily základnu na vrchu Čerchova. Podle fotoreportéra ČTK záchranáři neustále procházejí území, kontrolují i všechny objekty, které v lese zůstaly například ještě po armádě. V terénu je připraveno i několik sanitek.

V neděli policisté propátrávali trasu, na které se měla dívka s rodinou pohybovat, a poté stanovili další perimetr pro propátrání v okolí. Dívka by měla mít oblečenou bundu modré barvy, rifle a na nohou červené boty. Měří 120 až 130 centimetrů a má plavé vlasy. Policie po děvčeti pátrá v režimu dítě v ohrožení. Policie na Twitteru také zveřejnila fotografii dívky v oblečení, které měla v době zmizení na sobě. 

Podle informací na německých zpravodajských webech pochází rodina holčičky z Berlína a na Čerchově byli na výletě se synem, dcerou a synovcem. Děti se při hře vzdálily od rodičů, ti poté zburcovali záchranné složky. Oba chlapce se podařilo najít, holčičku zatím nikoliv.

Policejní vrtulník monitoruje hustě zalesněný prostor v okolí Čerchova
Zdroj: ČTK/DPA/Armin Weigel

Policie vyzývá dobrovolníky, aby se do pátrání nezapojovali

Ladmanová připomněla, že Čerchov s nadmořskou výškou 1041 metrů je v centru oblasti několik kilometrů se táhnoucích lesů. Nejvyšší vrchol Českého lesa je přibližně dvanáct kilometrů jihozápadně od Domažlic, nedaleko městyse Klenčí pod Čerchovem či obce Capartice a asi dva kilometry od hranic s Německem.

Policii se stále hlásí množství dobrovolníků, kteří se chtějí do pátrání zapojit. „Děkujeme za zájem a iniciativu, ale v současné době máme v terénu dostatečný počet sil i prostředků a s ohledem na bezpečnost a zdraví ostatních, kteří by se do pátrací akce chtěli zapojit, bychom uvítali, aby tak v tuto chvíli raději nečinili,“ uvedla krajská policejní mluvčí Pavla Burešová. Kdyby se situace změnila, policie se ozve.