Krumlov chce po vzoru Prahy zavést rekolaudace bytů na krátkodobý pronájem

Český Krumlov možná zavede rekolaudace bytů pronajímaných turistům (zdroj: ČT24)

Český Krumlov se přidá k Praze v postupu proti bytům pronajímaným turistům, například přes Airbnb. Stavební úřad pro Prahu 1 rozhodl, že takové byty musí splňovat stejné stavební předpisy jako hotely a penziony. Rozhodnutí chce Český Krumlov využít, zatím ale neví, kolik takových bytů se v jihočeském městě zapsaném na seznam památek UNESCO nachází. Radnice ale už teď eviduje desítky stížností obyvatel na to, že byty v jejich sousedství někdo pronajímá turistům.

Český Krumlov se rozhodl, že v případě potvrzení správnosti postupu pražského stavebního úřadu bude postupovat podobně. Majitele takových bytů by radnice vyzvala k rekolaudaci. Českokrumlovští úředníci jsou na to údajně připraveni. 

Dotklo by se to například Martina Prokeše, který bydlí v jednom z historických domů. Část nemovitosti pronajímá právě turistům. „Lidi si tady nestěžují, jedná se o rodinný dům, takže tady problémy vůbec neřešíme. Zároveň mám ve svém apartmánu nastaveno, že se tam nesmí pořádat žádné party a oslavy,“ uvedl. Myslí si, že rekolaudace by byla pro spoustu pronajímatelů problém. 

Opatření se má týkat hlavně bytových domů

„Čekáme na to, jak dopadne Praha, abychom se mohli inspirovat a postupovat podobným způsobem,“ řekl místostarosta Českého Krumlova Josef Hermann (za KDU-ČSL). Prioritou jsou podle něj byty v bytových domech a rezidenčních čtvrtích. Martina Prokeše by se opatření týkat nemělo. „To je ubytování v soukromí, které je normálně věcí živnostenského oprávnění, tam je to v pořádku,“ dodal. 

Hermann tvrdí, že ubytování přes podobné platformy působí na život ve městě velmi negativně. „Návštěvníci v bytových domech způsobují problémy. Je to velmi negativní i v otázce podnikání v Českém Krumlově, kdy skutečně je to nekalá konkurence. Podnikatelé musejí splňovat všechny předpisy, a oni (pronajímatelé) nemusí,“ uvedl s tím, že krátkodobé pronajímaní bytů turistům snižuje i nabídku dlouhodobého bydlení ve městě. 

Na otázku, jak bude město takové byty vyhledávat, místostarosta řekl, že úředníci by mohli využít právě platformy na pronajímání bytů, aby zjistili, kde a kolik takových bytů v Krumlově je. 

Telč, Třebíč, Žďár nad Sázavou

Velmi navštěvovanými městy, která jsou na seznamu památek UNESCO, jsou také Telč, Třebíč nebo Žďár nad Sázavou na Vysočině. Tamní samosprávy ale zatím takovou regulaci jako v Praze a Českém Krumlově nechystají. Například v Telči jde podle redaktora ČT Daniela Zacha hlavně o ubytování v soukromí, a to tamní radnice spíš vítá, protože se tím daří udržet turisty ve městě. 

„Třebíč nebo Žďár nad Sázavou řeší spíš vylidněné centrum, kam by chtěli přilákat více podnikatelů. To, že se vylidňuje, nepřičítají krátkodobému ubytování, ale spíš velkým obchodním centrům na periferii,“ dodal redaktor.