Padla první pokuta za krátkodobý pronájem v Praze

Pražské úřady uložily pokutu dvacet tisíc korun prvnímu majiteli bytu za porušování stavebních předpisů při krátkodobém ubytování hostů přes platformu Airbnb, oznámila radní Prahy pro bydlení Hana Marvanová (za STAN). Podle názoru vedení města musí byty využívané tímto způsobem dodržovat stejná pravidla jako hotely. Magistrát spustil k tématu bezplatnou právní poradnu a prosazuje legislativní změny.

Negativní důsledky využívání bytů pro krátkodobé ubytování kritizují jak pražské samosprávy, tak místní obyvatelé. Podnět na stavební úřad, na základě kterého pokuta padla, podal loni v lednu předseda spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy Petr Městecký. Ten dlouhodobě prosazuje názor, že využívání bytů tímto způsobem je protiprávní. „Nejde o pronajímání, jde o poskytování ubytovacích služeb, tedy podnikání,“ řekl.

Rozhodnutí o pokutě vydal stavební úřad Prahy 1 a po přezkumu letos v srpnu potvrdil magistrát. Podle Marvanové je to důležitý precedent, který potvrdil právní analýzy magistrátu a kanceláře ombudsmana. „Pokuty mohou být ukládány opakovaně a dosáhnout výše až půl milionu korun,“ uvedla radní.

Doplnila, že město usiluje o to, aby ministerstvo pro místní rozvoj vydalo metodický pokyn. Ten by stavebním úřadům stanovil rozhodování v podobných případech. K tomu podle ní pomůže, pokud podobných rozhodnutí bude více. „Chtěli bychom, aby se obyvatelé či majitelé nemovitostí, kteří trpí tímto problémem, obrátili na naši poradnu. Tam dostanou konkrétní právní radu pro podání podnětu stavebním úřadům,“ řekla. Dodala, že již v létě požádala o schůzku k tématu s ministryní Klárou Dostálovou (za ANO). Ta se zatím neuskutečnila.

Bezplatná poradna magistrátu bude radit majitelům bytů a společenství vlastníků, kteří se cítí být obtěžováni tím, že někdo v jejich okolí poskytuje pronájem bytu přes digitální platformy. Na konzultace se zájemci objednávají telefonicky na čísle 12444. Samotné poradenství potom probíhá přímo v budově pražského magistrátu ve Škodově paláci v pondělky a středy odpoledne. Podle vedení Prahy se Airbnb ve městě vymklo kontrole.

„Pokud je tento jev tolerován, tak narušuje nejen obyvatele, ale i férové podmínky na trhu. Byty pronajímané přes tyto platformy jsou neférově zvýhodňovány,“ dodala k záměru poradenství sama Marvanová. Zároveň podle ní plíživá přeměna bytů v hotely odporuje územnímu plánu. „Nikdo z nás si nepřeje, aby Praha následovala některé světové metropole, kdy se centrum úplně vylidní a jsou tam jen kanceláře a ubytování pro turisty,“ dodala. Za posledních třicet let ubylo v centru Prahy téměř třicet procent stálých obyvatel.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ze soukromé jednotky ubytovací zařízení

Kromě rozhodnutí soudu se krátkodobé pronájmy snaží regulovat i samotné úřady. Stavební úřad pro Prahu 1 a odbor stavebního řádu magistrátu vydaly rozhodnutí, že byty sloužící ke krátkodobému pronájmu by měly být zkolaudované, jako by to byla ubytovací zařízení.

Krok vítá Městecký. Podle jeho slov nejde jen o problémy, které místní s turisty ve svých domech zažívají, jako rušení nočního klidu nebo vstup cizích osob. „Tyto služby v bytových domech nemají co dělat. My věříme v to, že sami poskytovatelé, kteří se sami přiznávají k nelegální činnosti tím, že v bytě mají registrovanou provozovnu ubytovacích služeb, s tím přestanou. Jinak jsme připraveni podniknout další kroky,“ dodal.

Rozhodnutí pražských úřadů je překvapením pro předsedu České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí Matěje Koutného. „To, že by měla být jednotka, která je v soukromí pronajímaná, kolaudovaná jako ubytovací zařízení, je naprostá novinka. Doposud všechny úřady potvrzovaly, že je to nonsens. Způsob užití bytu na tři dny čtyřčlennou rodinou není odlišný od jeho využití stejně početnou rodinou na delší období,“ říká. Dodává, že obvykle tento typ soukromého ubytování využívají právě spíše rodiny, jedná se o dva až čtyři hosty nejčastěji v bytě o velikosti 2kk.

Zároveň není jasné, jak mají provozovatelé těchto služeb v Praze své nemovitosti teď zkolaudovat na ubytovací jednotky. „My v tuto chvíli nemáme vůbec žádné informace, co bude obnášet případná rekolaudace. Pokusíme se daná pravidla splnit,“ komentuje rozhodnutí Koutný.

Problém tohoto nového rozhodnutí podle něj je, že potíže nemají legální provozovatelé, ale ti, kteří ubytování poskytují načerno. „Jejich počet sice ubývá, ale na ty tato regulace nedosáhne. Jsou to ojedinělé případy, většinou spojené s nějakým nezodpovědným poskytovatelem, který ve své jednotce ubytovává více osob, než by bylo zdrávo.“

Jiné povinnosti pro hotely

Radní Marvanová dále uvedla, že na základě stanoviska ministerstva průmyslu a obchodu začnou živnostenské odbory vymáhat také povinnost, aby byly domy s byty poskytovanými přes platformy zvenku označeny. Problém podle radní totiž je i to, že město neví, kde se byty nacházejí. Platformy totiž odmítají i přes schválení zákonné povinnosti poskytovat městu informace. To je další důvod, proč by lidé měli své negativní zkušenosti hlásit úřadům. „Bez podnětů od obyvatel se ani nedozvíme, kde ten problém je,“ doplnila.

Ředitelka hotelu Emblem v centru Prahy Helena Valtrová uvedla, že poskytovatelé klasických ubytovacích zařízení musí plnit celou řadu nákladných povinností. Ty se majitelům bytů poskytovaných přes platformy zcela vyhýbají. Jde podle ní například o povinné každoroční revize, úpravy vyplývající z protipožárních a hygienických norem nebo povinnost hlášení všech zahraničních návštěvníků cizinecké policii. Dodala, že hotely také vyplňují statistiky o cestovním ruchu, které jsou však bez započtení hostů v bytech v zásadě k ničemu.

Hlavní město prosazuje ve sněmovně zákon, který by samosprávám umožnil poskytování bytů přes ubytovací platformy omezit. Ten již město předložilo sněmovně. Ta současná ho však podle Marvanové neprojednala. „Věřím, že nová sněmovna si na to čas najde,“ řekla. Mezi další návrhy Prahy patří posílení pravomocí společenství vlastníků jednotek, aby mohla tento způsob využívání bytů omezit.

Pandemie služby Airbnb ztížila

Před pandemií využívalo v Česku služeb soukromých pronajímatelů na digitálních platformách více než milion zahraničních turistů a k tomu na 115 tisíc Čechů. Podle dat zahraničních webů, které se zabývají analýzami krátkodobého ubytování, je v celé Praze asi 13 600 bytů krátkodobě pronajímaných přes weby typu Airbnb. Jen v Praze 1 to bylo letos v červenci podle ředitele městského Institutu plánování a rozvoje Ondřeje Boháče 3600 bytů.

Kvůli koronaviru zájem o tyto služby poklesl v prvním čtvrtletí roku 2021 o 93 procent. Podle Koutného je v současné době největší zájem o střednědobé pronájmy, čili měsíc a déle, zejména pro firmy nebo pro filmaře.