Horská služba letos v létě řeší až dvacet případů denně, úrazů přibylo hlavně v Jeseníkách

Horští záchranáři v létě zasahovali téměř u 1900 případů, což je přibližně o čtyři stovky více než loni. ČT to řekl náčelník Horské služby České republiky René Mašín. Nejhorší je podle něj situace v Jeseníkách, lidé tam často přeceňují své síly na nových terénních cyklostezkách. Oproti minulým letům také přibylo zásahů u lidí, kteří se zranili při jízdě na koloběžce. Vodní záchranáři mají naopak klidnější sezonu, ke zraněným během léta vyjížděli ve více než 550 případech.

„O prázdninových dnech zasahujeme při příznivém počasí a vysoké návštěvnosti hor denně asi u dvaceti případů,“ řekl Mašín. Záchranáři mají oproti loňskému létu víc práce. Loni ke konci srpna zasahovali u zhruba patnácti stovek případů, letos jich bylo zatím 1894.

Záchranáře letos překvapil hlavně vysoký počet úrazů v Jeseníkách. „Je to veliký nárůst, dohromady asi 800 zásahů,“ uvedl náčelník Horské služby. Podle něj za to mohou nové terénní cyklistické stezky. „Ty umělé tratě jsou náročnější a někteří cyklisté to nezvládají. K úrazům tam dochází opravdu poměrně často,“ vysvětlil.

Oproti minulým letům také přibylo lidí, kteří se zranili, když sjížděli z vrcholů hor na koloběžkách. „Je to teď trend, lidé sjíždí na koloběžkách z vrcholů hor i různých rozhleden. Tyto úrazy jsou typické pro oblast Pradědu v Jeseníkách nebo Ještědu v Jizerských horách,“ dodal Mašín.

Sezona vodních záchranářů je klidnější

Naopak vodní záchranáři mají za letní sezonu skoro o 200 zásahů míň než loni. Ještě na začátku července přitom jejich prezident David Smejkal očekával, že úrazy budou spíš častější, protože víc lidí pojede na prázdniny k vodě. „Zdravotnických zásahů bylo loni 633 a letos 455. Převažují ambulantní ošetření a ve většině případů jde o drobné úrazy, krvácející rány a úrazy kloubů. Provedli jsme ale i několik resuscitací,“ řekl člen prezidia Vodní záchranné služby Josef Švec.

Za klidnější sezonu podle Švece můžou stavební práce v kempech u vodních ploch Rozkoš a Hlučín. Přijelo kvůli nim míň návštěvníků. „Naopak zvýšený počet zdravotnických zásahů máme na Slapech a na Dalešicích,“ říká.