Obyvatelé Trutnova mohou městské policii nahlásit vrak auta pomocí mobilní aplikace

Autovraky v ulicích jsou pro česká města stále problémem i přes to, že novela zákona o užívání pozemních komunikací už nějakou dobu umožňuje odstavené vozy s propadlou technickou kontrolu nechat odtáhnout. V Trutnově teď jde hlásit vraky městské policii prostřednictvím mobilní aplikace.

Rozbitá skla, zrcátka, reflektory a prázdné pneumatiky má tmavé auto v ulici už několik let. Místní na to mohou městskou policii teď upozornit prostřednictvím mobilní aplikace. „Lidé mohou použít aplikaci hlášení závad, což je webová aplikace dostupná buď na našich webových stránkách, nebo také přes aplikaci Mobilní rozhlas. Je to velmi jednoduché a intuitivní,“ řekla mluvčí města Trutnov Michaela Dědková.

Městská policie v Trutnově eviduje pětadvacet problematických automobilů. Devět z nich jsou autovraky, zbytek dlouhodobě odstavená vozidla. „Vrak je vozidlo, které je zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích, zatímco dlouhodobě odstavené vozidlo je například vozidlo, které má více než šest měsíců propadlou technickou kontrolu,“ vysvětlil velitel Městské policie Trutnov Radek Svoboda.

Označená auta musí majitelé odstranit do dvou měsíců. Když tak neučiní, městská policie vozy odtáhne do areálu technických služeb, kde je vydraží nebo pošle na ekologickou likvidaci.