Veřejná doprava s novým měsícem zdražila ve středních Čechách, v Praze i České Lípě

Pražská městská hromadná doprava je od začátku srpna dražší. Zdražení se týká pouze jednotlivých jízdenek, ceny předplatního jízdného se nemění. Současně zdražila veřejná doprava ve většině Středočeského kraje, kde platí totožný tarif jako v hlavním městě. K témuž termínu zdražila svoji městskou hromadnou dopravu také Česká Lípa.

Ceny jízdenek MHD v Praze rostou po desetileté pauze. V minulých letech veřejná doprava spíše zlevňovala, projevilo se snížení cen ročních předplatních jízdenek v minulém volebním období a město částečně reflektovalo i zavedení 75procentní slevy pro mládež a seniory v roce 2018.

Klasického předplatního jízdného pro cestující, kteří mají kupon na jméno, se zdražení v Praze netýká. Týká se ale přenosných kuponů, které se používají například ve firmách, a zdražily i turistické jízdenky – celodenní jízdenky o deset korun na 120 korun a třídenní o dvacetikorunu na 330 korun.

Ceny základních jízdenek se zvýšily k 1. srpnu o šest, respektive osm korun – tedy z 24 na 30 (půlhodinová jízdenka) a z 32 na 40 korun (devadesátiminutová jízdenka). Nově tyto lístky již neplatí na petřínské lanovce, kde je základní jízdné 60korunové, ale předplatní jízdenky zde platí dál. V autobusech Airport Express, kde předplatní jízdenky neplatí, nově zaplatí cestující za svezení stokorunu.

Na linkách ve Středočeském kraji, kde platí tarif Pražské integrované dopravy, se ceny základních jízdenek zvedly o dvě, respektive čtyři koruny, tedy na 14 korun za čtvrthodinovou cestu a 22 korun za půlhodinovou. Ceny jízdenek, které platí delší dobu a ve více pásmech integrované dopravy, nově stojí vždy kulatou sumu od 30 korun za tři pásma po 140 korun za čtrnáct pásem. Ve Středočeském kraji je dražší i předplatní jízdné, a to zhruba o čtvrtinu.

MHD zdražila i Česká Lípa

Pražská integrovaná doprava není jediná, která k 1. srpnu zdražila svůj tarif. Ceny jízdenek v městské hromadné dopravě zvýšila rovněž českolipská radnice. Základní cena jednotlivé jízdenky vzrostla od půlnoci o čtvrtinu z 16 na 20 korun. Při platbě kartou je zdražení pětinové, tedy z 10 na 12 korun.

Radnice, potažmo středočeské hejtmanství argumentují při zdražování jízdného tím, že rostou náklady na provoz, i tím, že v souvislosti s koronavirovou pandemií mají samosprávy nižší příjmy. Navíc v době, kdy vládní opatření vedla k tomu, že lidé méně cestovali, se méně prodávaly jízdenky.