Zákon o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích by mohla sněmovna projednat 30. července, řekl Babiš

Brífink premiéra Andreje Babiše po návštěvě Zlínského kraje (zdroj: ČT24)

Sněmovna by mohla 30. července jednat o návrhu zákona o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích na Zlínsku před sedmi lety. Po prohlídce areálu bývalých muničních skladů a setkání se starosty obcí dotčených výbuchy to ve Slavičíně řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Budovy bývalých skladů munice navrhuje zbourat, areál by podle něj mohl sloužit jako lesopark.

„Já jsem ráno mluvil s předsedou sněmovny (Radkem) Vondráčkem (ANO), 30. července bude mimořádná schůze ohledně důchodů. Tak mě informoval, že by právě tenhle zákon mohl být schválen stejný den,“ řekl premiér na brífinku po jednání se starosty.

Vláda v pondělí poslanecký návrh zákona o odškodnění za výbuchy podpořila. „My jsme s velkým odstupem de facto sedmi let rozhodli na vládě o odškodnění ve výši 700 milionů korun. Z toho 350 milionů korun dostanou občané podle nějakých kritérií a 350 milionů korun je určeno pro obce a pro kraj,“ uvedl Babiš.

Návrh zákona počítá s rozdělením peněz mezi Zlínský kraj, Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipovou, Vlachovice a Slavičín a jejich obyvatele.

„Největší problémy tam máme na komunikacích třetí třídy, kde už teď víme, že je to v řádu desítek milionů korun. Takže peníze budou primárně určeny na náhrady těchto škod, které vznikly při zásahu,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Silnice v areálu a okolí poškodila těžká technika složek integrovaného záchranného systému, jezdily po nich také nákladní vozy odvážející munici.

Sklad munice tam už být nemá

Starostové obcí požadují hloubkový pyrotechnický průzkum území, s čímž Babiš souhlasí. „Nedá se vyloučit, že ještě je tam pod povrchem nějaká munice. To je asi v hodnotě sto milionů, to bychom chtěli co nejdřív. A myslím si, že by to měla dělat státní firma, neměla by to dělat soukromá firma, protože máme nějaké zkušenosti, které nejsou úplně pozitivní,“ řekl.

Policisté ve spolupráci s hasiči při likvidačních pracích, které skončily loni, zajišťovali v areálu pyrotechnický sběr munice a jejích částí. Hloubkovým pyrotechnickým průzkumem do 50 centimetrů pod povrchem prověřili odborníci jen nejexponovanější místa, například v okolí vybuchlých skladů.

Sklady jsou nyní prázdné, munice byla z Vrbětic odvezena. Funkční zůstává několik zrekonstruovaných objektů Vojenského technického ústavu. Kolem nich by podle Babiše mělo vzniknout zhruba kilometrové ochranné pásmo. Ve zbývající části areálu by měly hospodařit Vojenské lesy a statky, které zatím získaly zhruba dvě třetiny pozemků.

„Už by tam neměl být skladován vojenský materiál, ty objekty by spíš měly být sanovány a mělo by se to spíš stát nějakým lesoparkem, aby tam mohly chodit rodiny,“ řekl Babiš.

Dvě exploze

Při výbuchu prvního ze skladů zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci 2014. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav.

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, což před nedávnem vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.