Obyvatelé Borku chtějí jezdit do Brandýsa kratší objížďkou. Město jim to nechce povolit

Obyvatelé středočeského Borku si ztěžují na to, že nemohou mít výjimku, aby užívali výrazně kratší objízdnou trasu do nedalekého Brandýsa nad Labem. Kvůli opravě silnice mezi obcemi musí místní jezdit delší cestou přes Kostelec nad Labem. Sepsali proto petici. Odbor dopravy i vedení města udělení výjimek zamítly.

Z Borku do nedalekého Brandýsa nad Labem vozí Stanislava Tremlová děti do školky i o prázdninách. S uzavírkou a objížďkou je to teď místo necelých tří přes dvacet kilometrů. To je půl hodiny navíc. „Musím děti budit o dost dřív a ta příprava do školky je tím hrozně ztížená,“ stěžuje si.

Právě pro rodiny s dětmi navrhli místní už na jaře dvě kratší objížďky, schválení dostali i od státní policie. Menšími ulicemi v obytné zóně nebo cestou podél Labe ale mohou jen řidiči s výjimkou, kterou vydává město Brandýs nad Labem. „Ta cesta není úplně uzpůsobená pro klasickou objížďku a má sloužit primárně pro složky záchranného integrovaného systému. Pár výjimek z lidského hlediska bychom dali, ale podle odboru dopravy to podle zákona nejde,“ řekl místostarosta Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi Petr Soukup.

Úředníci obě varianty objížďky nepovolili. Lidé z Borku se ale ještě mohou odvolat. Uzavřený hlavní tah mezi obcemi kvůli opravě na silnici bude až do léta příštího roku.