Paluba Hamburk u vlakového nádraží v Plzni nabízí vyhlídkovou věž i občerstvení

Vyhlídkovou dvanáctimetrovou věž, pobytové schody, lavičky a terasy, několik stánků s občerstvením a infocentrum nabízí nově vybudované prostranství u bočního vchodu plzeňského hlavního vlakového nádraží a vedle autobusového terminálu. Frekventovaný, dříve neupravený veřejný prostor radnice za dvacet pět milionů přetvořila do moderní vstupní brány do města nazvané Paluba Hamburk podle vžitého místního názvu území u nádraží.

Hlavní stavba s vyhlídkovou věží a infocentrem i objekt se stánky jsou složené z upravených kontejnerů. „Ten prostor byl často předmětem oprávněné kritiky, nebylo to hezké prostranství a my jsme se rozhodli velmi radikálně ho předělat. Je to dnes informační brána, je tady pobočka turistického informačního centra, je tady občerstvení, je to místo, kde je možno nechat kola. Najednou se z toho stává příjemné místo a hezká vizitka pro ty, kdo třeba poprvé přijíždějí do města,“ vysvětlil primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Rozměr každého z deseti modulů je dva a půl krát šest metrů. Přízemí s infocentrem je bezbariérové, v druhém nadzemním patře vznikl prostor pro prezentaci městských vizí a projektů. „Každé patro má rozlohu čtyřicet metrů čtverečných. Doplněním dvou schodišťových kontejnerů do úrovně čtvrtého podlaží vznikla vyhlídková podesta, a lidé z ní tak uvidí na prostor vlakového uzlu i na střed města. Ve třetím podlaží jsme na střeše vybudovali terasu,“ popsal technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Druhý z modulů sestavený objekt v areálu je jednopodlažní a obsahuje čtyři stánky s občerstvením a řezanými květinami. Každý stánek má krytou terasu, prodejní pult a vlastní sklad. Oba objekty propojuje dřevěná terasa se stolky a židličkami na jenom konci zakončená širokými pobytovými schody.

Areál na rok oživí sedmimetrové dílo Cake Tower slovenského sochaře Andreje Margoče. Nechybí zeleň, květiny, většinu střech kontejnerů pokrývají zelené střechy z rozchodníků. Na pobytové schody navazuje plocha, kde se v budoucnu uvažuje o další výstavbě. Zatím jsou na ní kryté stojany pro kola a koloběžky a kryté cykloboxy.