Obce poničené tornádem jsou téměř uklizené. Hasiči našli v sutinách živého psa, zřejmě v nich byl den

UDÁLOSTI: Dobrovolnická práce je nejvíc zapotřebí při odklízení trosek a odpadu z polí, vinic a veřejných prostranství (zdroj: ČT24)

Hasiči v sobotu našli v sutinách po tornádu živého psa. Ačkoli se obcí prohnal živel více než před týdnem, pravděpodobně bylo zvíře pod kamením a dřevem pouze den, zřítila se na něj část domu, do kterého vlezl. V jihomoravských obcích jinak organizuje kraj a policie příjezdy dobrovolníků, kteří chtějí pomoci s úklidem a opravami, tak aby zabránili zahlcení místních silnic. Je pro ně připraveno záchytné parkoviště, kyvadlová autobusová doprava, na noc i stanová městečka. Úklid obcí se blíží ke konci, podle hasičů se již podařilo uklidit 90 procent jejich území.

V pátek uplynul týden od smutného rána, které naplno odhalilo zmar, který zůstal po velmi prudké bouři a tornádu v několika obcích na Břeclavsku a Hodonínsku. A také ode dne, kdy se na jižní Moravu začali sjíždět lidé z celé republiky, aby místním pomohli s opravami.

Způsobilo to i komplikace zejména kvůli množství jejich aut. Jihomoravský kraj se snaží předejít tomu, aby se nyní, o prodlouženém víkendu, opakovaly. Zorganizoval autobusovou dopravu, která dobrovolníky do poničených obcí doveze ze záchytného parkoviště na letišti v Ladné u Břeclavi. Další autobusy jezdí z Hodonína, kde ale podobné velké parkoviště není.

Dobrovolníci dál než na parkoviště na letišti anebo do Hodonína nedojedou. „Vjedou pouze řemeslníci se stavebním materiálem a místní občané, protože doprava je tam nadále hustá a jakákoliv další vozidla by komplikovala dopravu,“ varoval krajský policejní ředitel Leoš Tržil. I přesto podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) mnoho lidí zkouší dojet až do obcí. Na parkovišti je zatím dostatek volných míst a stejně tak v kyvadlových autobusech. Někteří dobrovolníci s příjezdem do zasažené oblasti zřejmě váhají i kvůli počasí, chvílemi prší, což práci narušuje. 

Přesto přijeli i lidé zdaleka, třeba vedoucí z Domu dětí a mládeže Týniště nad Orlicí. „Měli jsme původně jet na vodu, ale dozvěděli jsme se, že jedeme pomáhat,“ řekla členka výpravy Lucie Forejtková. Pomocníci zdaleka budou moci přenocovat na místě – v některém ze stanových městeček, která každá obec postavila. Místa v nich však není mnoho, proto koordinátoři pomoci doporučili, aby se lidé, kteří mohou, raději vrátili na noc domů, anebo si ubytování zajistili jinde.

Pro výpomoc v poničených obcích doporučili organizátoři vzít si pevnou obuv, pracovní oblečení a také rukavice. Kdo si nepřiveze vlastní, dostane je i tak. Pracovníci na parkovišti také dávají dobrovolnické pásky a trochu pití a jídla. Dobrovolníci nepotřebují nářadí, dostanou ho nebo ho nebudou potřebovat. Nemají vozit ani materiální pomoc, které je v oblasti dost.

Autobusy podle hejtmana Grolicha vozí dobrovolníky tam, kde jich je zapotřebí. „Je potřeba počítat s tím, že hodně prací bude probíhat i mimo obce – v polích a podobně,“ podotkl. První autobus od parkoviště odjel po osmé hodině dopoledne, byly v něm tři desítky dobrovolníků. Opravdu s nimi jezdí hlavně do polí mimo obce, kde je potřeba posbírat kusy střech, plechy a další odpady. 

Uklizeno je 90 procent území obcí

Přímo v obcích, kde způsobilo tornádo škody, již toho mnoho na uklizení nezbývá, podle hasičů se podařilo od suti, zbytků stromů a dalších odpadů vyčistit 90 procent jejich území. V pátek i v noci na sobotu hasiči převáželi s pomocí armády sutiny z meziskládek na tři centrálně určená úložiště. Celá území obcí a jejich veřejná prostranství pomáhají hasiči uklízet od sutin, zbytků po bourání a dřeva z polámaných stromů.

V samotných obcích nyní potřebují hlavně řemeslníky – zedníky, klempíře nebo pokrývače – a také stavební materiál.

Přestože jsou obce téměř uklizené, ještě je jasně patrné, co se stalo, na stavu domů. Většinu je potřeba opravit, ale 180 je určeno k demolici. Ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán pro ČT uvedl, že více než třetinu domů si zbourali majitelé sami. Zbývajících 120 domů by mělo být zbouráno během příštích 14 dnů. Již od pátku hasiči bourají budovy v Lužicích a Hruškách, postupně by měli začít s řízenými demolicemi také v Moravské Nové Vsi a Mikulčicích.

Pelikán očekává, že v příštích dnech již bude v obcích méně než dosavadních 1050 hasičů. „Od neděle začneme jednotlivé odřady redukovat. V první fázi zhruba o polovinu,“ přiblížil. 

V sobotu hasiči také vyprostili z ruin živého psa. Upřesnili však, že v sutinách nebyl od minulého čtvrtka, nýbrž jen asi den. Lezl ve zříceném domě a část trosek ho v pátek zasypala. Nyní je zraněný a vyčerpaný. Ošetřila jej veterinářka. Je to pravděpodobně knírač, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Hasiči v Moravské Nové Vsi vyprostili ze sutin psa
Zdroj: HZS Praha/ČTK

Kraj se zatím snaží zorganizovat zásobování obcí jídlem. Potřebují ho dobrovolníci, hasiči a policisté, kteří v oblasti zasažené tornádem pracují, ale i místní, kteří si nemají kde uvařit. „V každé obci se vydá tisíce jídel denně. Pokud se kdokoliv nabídne to zorganizovat, klidně i za finanční výpomoci, určitě budeme rádi,“ zdůraznil Grolich.

Podle hejtmana Grolicha komplikují úklid a obnovu obcí staré informace, které kolují na sociálních sítích. Někteří lidé je považují za aktuální a řídí se jimi – například přivážejí pomoc, která byla potřeba ze začátku, ale nyní už ne.

Hejtman apeloval na veřejnost, aby nešířila neověřené a staré zprávy. Bylo by prý také dobré, aby lidé v zasažených obcích vznášeli konkrétní požadavky primárně na krizové štáby, většinu problémů se prý daří vyřešit na místě, případně v okresních městech nebo na krajské úrovni. 

Ve prospěch obcí zasažených tornádem spojily síly hudebníci z České filharmonie a Filharmonie Brno. Na zámku ve Valticích odehráli benefiční koncert pod taktovkou Tomáše Netopila. Během něj lidé přispěli 2,5 milionu korun.

Stebno: Přijeli dobrovolníci, v obci jsou potřeba hlavně řemeslníci

Několik desítek dobrovolníků přijelo pomáhat také do Stebna na Lounsku, které krátce po tornádu na jižní Moravě poničil podobný jev zvaný downburst. Ve Stebně jsou nyní potřeba hlavně řemeslníci a také materiál na opravu střech, vítána je také pomoc psychologů i právníků.

„Lidé jsou vyčerpaní, prvních pět dní působil adrenalin, ale teď odjela těžká technika, hasiči, vojáci. Utichlo to, tak to na ně začíná padat, nemůžou spát,“ řekl Luděk Prošek, který organizuje práci řemeslníků.

V sobotu přijel do Stebna i mobilní tým ministerstva pro místní rozvoj. Pomáhá obyvatelům s vyplňováním žádostí o dotaci na opravy poškozených domů z programu Živel. Z něj lze dostat až dva miliony korun a případně ještě další tři miliony ve formě zvýhodněného úvěru.

Kromě úředníků navštívili poničenou obec také motorkáři. Ti uspořádali sbírku a přivzeli místním peníze. Jak konstatovali, „na tu práci moc nejsme“, a tak jsou peníze to nejlepší, co mohou přivézt. Humanitární pomoc není potřeba ani na Lounsku, je jí dostatek.

UDÁLOSTI: Ve Stebně pomáhali zástupci ministerstva s vyplňováním žádostí (zdroj: ČT24)