Turisté se zatím do Krušných hor nehrnou. Hoteliéři i letos počítají hlavně s domácí klientelou

Krušným horám chybí němečtí turisté (zdroj: ČT24)

V Krušných horách je stále málo německých klientů, do regionu momentálně jezdí většinou jenom na jednodenní výlety.  Tamní hotely a penziony proto musejí počítat hlavně s českými turisty. Ti z Německa přitom běžně tvoří až padesát procent klientely v letní sezoně. Někteří provozovatelé ubytovacích zařízení navíc neví, jaké informace by při pobytech měli zahraničním klientům poskytovat.

Za normálních okolností tvoří turisté z Německa až polovinu všech návštěvníků Krušných hor. Už druhým rokem je tomu však jinak. „Podle rezervací, které vidíme, to bude maximálně deset procent (německých turistů) přes léto,“ uvedla majitelka hotelu Praha na Božím Daru Elena Gracheva. 

V tamním infocentru byli ještě před covidovou pandemií zvyklí na stovky návštěvníků z Německa. Teď jde jenom o desítky turistů. „Doufám, že se to vrátí k normálu tak, jak to bylo před pandemií, aby to bylo zase zaplněné lidmi,“ řekl vedoucí infocentra na Božím Daru Marek Smitka. 

Turisté mnohdy nevědí, jaká opatření platí

Zahraniční turisté zatím Krušné hory útokem nevzali, často totiž údajně nevědí, jaká koronavirová pravidla v Česku platí. „Základní pravidla známe, ale jestli známe všechna nařízení do detailů, tím si nejsem jistý. Nicméně jsme očkovaní, tak nevím, jestli se to počítá,“ sdělil jeden z německých turistů. 

Často se návštěvníci z Německa sami prokazují různými dokumenty, a to bez vyzvání personálu. „My to vlastně žádat nemusíme, takže je to na nich. Chodí hygiena a hygiena by to měla kontrolovat,“ uvedla servírka hotelu Praha Renata Zacharčenková. 

Turisté se mohou také nechat otestovat na covid-19. Nejbližší testovací centrum je jen osm kilometrů od Božího Daru v Jáchymově. Určeno je nejen pro samoplátce z Česka, ale právě i pro zahraniční turisty. 

Jaké informace turistům podávat?

Někteří hoteliéři v Krušných horách si stěžují na to, že neexistuje jednotný návod, jak o opatřeních v Česku klienty informovat. „My ani nemáme dostatek informací, co německým hostům máme říct, jaká pravidla nastolit, nedejbože vysvětlit,“ popisuje situaci provozovatel penzionu Heller v Hrabečné Dušan Valenta. 

Provozovatelé už nyní počítají s tím, že i letos budou muset spoléhat hlavně na českou klientelu. Odhadují, že domácí turisté by mohli ubytovací kapacity naplnit zhruba z osmdesáti procent.