Z vyloučené lokality Kvítečkov bude moderní čtvrť. Vyrostlo tam už osm nových domů se sociálními byty

Stavba moderní čtvrti v Plzni (zdroj: ČT24)

Z Plzeňského Kvítečkova, který býval vyloučenou lokalitou, bude už brzy moderní čtvrť. Vyrostlo v ní prvních osm nových domů s byty pro seniory, zdravotně postižené, samoživitele, rodiny pečující o zdravotně postižené dítě i mladé rodiny jako startovací dostupné bydlení. Jde přímo o projekt města, které do něj z rozpočtu investuje něco přes 400 milionů korun.

Na místě původních poválečných domů, které měly sloužit jen jako provizorní bydlení, vyroste nové sídliště. Nabídne byty pro zhruba pět set lidí.

Po víc než šedesáti letech opustila dům, ve kterém vyrostla a žila se svými rodiči, i Milena Poková. „Je nám smutno, nějakou část života jsme tady prožili. Ale se sousedy budeme zase bydlet tam v jednom domě,“ řekla. Stará budova půjde v nejbližších dnech k zemi.

V lokalitě, které se říkalo Kvítečkov, už stojí osm domů se sedmdesáti sedmi byty. Ty jsou ale o poznání menší, než na co byli starousedlíci zvyklí. Místo třípokojového bytu má teď jednopokojový – za šest tisíc měsíčně.

O byty byl velký zájem

O nové byty byl enormní zájem. Získali je ti, kteří by jinak obtížně získávali pronájem na komerčním trhu. „Důležitý byl jejich zdravotní stav, životní postavení, věk, a hlavně jaká byla jejich míra bytové nouze,“ vysvětlil radní města pro bytovou oblast David Šlouf (ODS).

V lokalitě by měl vzniknout i obchod a další služby. „Asi tam bude docházet sociální pracovník, ještě uvidíme, jak se to v té lokalitě bude vyvíjet,“ poznamenala vedoucí magistrátního oddělení sociální práce Karolína Vodičková.

Je to největší bytový projekt města za patnáct let

Unikátní a největší bytový projekt za posledních patnáct let město financuje z rozpočtu. Podle radního Šloufa získala Plzeň peníze zhruba ze dvou třetin z prodeje pěti set bytů v lokalitě Sylván, které město postavilo v letech 2002 až 2005 s dotací státu. „Teď doprodáváme posledních sto bytů,“ uvedl radní.

Podle náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) mění Plzeň také okolí Zátiší. Pro blízké Slovanské údolí zpracovalo město územní studii Vejprnický potok, kde vzniknou oddychové zóny, stezky pro pěší i cyklisty, pobytové louky, jezírka, altán, dětské hřiště, ovocný sad a takzvané „robinsonádní hřiště“, laděné ve stylu známého příběhu. V údolí má být i přírodní amfiteátr.