Jihočeští vědci udělali ze zlatých rybek náhradní kapří matky. Metoda může vést k omezení rybolovu

Vědcům z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity se podařilo bez genetické modifikace přimět karasy zlaté, aby plodili mnohem větší kapry. Objev může podle vědců přispět k záchraně některých vymírajících druhů. Metodu se pokoušejí použít i u mořských ryb.

Výsledek výzkumu jihočeských vědců je možné přirovnat k náhradnímu rodičovství u lidí, kdy dítě odnosí náhradní matka. Lékaři do jejího těla vloží embryo počaté formou umělého oplodnění a žena porodí dítě z cizího vajíčka a spermie. Podobně se to vědcům podařilo udělat u ryb. Z obyčejné akvarijní rybky tak může na svět přijít třeba i kapr, který doroste do pětikilové váhy.

„Každý organismus má zárodečné buňky, my jsme schopni ty buňky z ryby získat, vytvoříme si buněčnou suspenzi a transplantací vpravíme do malé rybičky,“ popsal vědecký pracovník Roman Franěk.

Náhradní reprodukce mezi kaprem a zlatým karasem
Zdroj: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

„Provádíme to relativně jednoduchými přístroji, jako je mikromanipulátor a mikroinjektor, kde máme mikrokapiláru, ve které je suspenze zárodečných buněk. Tu vpravíme do břišní dutiny larvičky, tedy náhradního rodiče,“ vysvětlil vedoucí laboratoře zárodečných buněk Martin Pšenička.

Na podobné metodě pracují i v zahraničí. „V Japonsku se třeba dlouhodobě zabývají tím, aby se dal vyprodukovat tuňák z makrely,“ uvedl Franěk. Metoda, která zároveň nevyužívá genetické úpravy, by mohla vést k omezení rybolovu v mořích.

Studio ČT24 - Světový objev vědců z Jihočeské univerzity (zdroj: ČT24)