Sníh pokryl silnice, řidiči bourali, kamiony nevyjely stoupání. Výstrahy na zimní počasí platí dál

UDÁLOSTI: Napadlý sníh citelně komplikoval provoz na řadě míst (zdroj: ČT24)

Množství dopravních nehod se stalo v úterý na zasněžených silnicích na mnoha místech v Česku. Kvůli nehodám byla až do večera uzavřena i dálnice D5 na Tachovsku. Meteorologové hlásili vydatné sněžení, silný vítr a sněhové jazyky a jejich očekávání se naplnilo. Přes noc bude v Čechách platit výstraha na náledí, další vydatné sněžení přijde ve středu v podvečer.

V Libereckém kraji sněží, zatím napadlo asi pět centimetrů a vrstva nového sněhu zůstala i na hlavních tazích. Nejvíce nehod se stalo na Semilsku, kde obvykle policisté vyjíždějí ke třem nehodám denně, ale tentokrát jich již ke 14. hodině evidovali devět. „V ostatních částech kraje to byl běžný průměr,“ dodala policejní mluvčí Ivana Baláková.

Vzhledem k varování meteorologů, že bude sněžit a foukat, zavřeli silničáři již v 5 hodin ráno silnici I/10 z Tanvaldu do Harrachova pro nákladní dopravu. Na uzavírku upozorňuje nové proměnné značení už na hlavním tahu od Prahy. Přesto se na silnici několik kamionů vyskytlo a v prudkém stoupání uvázlo. „Řidiči nerespektují zákazové značky. Směrem od Tanvaldu se vydají nahoru, i když je tam jasná zákazová značka,“ podotkl člen policejní hlídky.

Silničáři původně předpokládali, že silnici večer již otevřou. Začalo však znovu vydatně sněžit, a tak zůstane zákaz vjezdu kamionů platit i přes noc. „Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu do Polska po silnici I/35 a Hrádek nad Nisou,“ dodal Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti.

Nehoda u Českého Dubu
Zdroj: HZS Libereckého kraje

Pro nákladní dopravu je v zimě uzavřena i silnice III. třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy na Liberecku.

K vážným dopravním problémům přispělo počasí na dálnici D5 v Plzeňském kraji. Na Tachovsku před Rozvadovem se staly tři dopravní nehody a od půl jedné odpoledne byla uzavřena mezi 136. a 144. kilometrem. Podle policejní mluvčí Dagmar Jirouškové všechny nehody souvisely s tím, že auta jela příliš rychle po dálnici, na které byla sněhová vrstva. Kolona v podvečer dosahovala až na 119. kilometr a policie doporučila řidičům osobních aut, aby sjeli nejpozději na exitu 128. Dálnici se podařilo zprůjezdnit až před osmou večer.

Kromě dálnice byla odpoledne kvůli nehodě uzavřena i další důležitá silnice do Německa – tah I/26 z Babylonu na hraniční přechod Folmava. Pro nákladní auta zůstává nesjízdná silnice I/22 mezi Domažlicemi a Klatovy. Odpoledne na ní uvázly kamiony a byla zcela neprůjezdná. Z Klatov na Železnou Rudu lze sice dojet, ale nákladní auta mají v tomto horském úseku také problémy.

V Karlovarském kraji krajští silničáři na žádost policistů uzavřeli silnici ze Šemnice do Andělské Hory kvůli souvislé vrstvě ledu.

„Každoročně máme v Karlovarském kraji několik úseků silnic, které nejsou řidiči příliš využívané, jejich profil je zvlášť v zimě pro běžný provoz nebezpečný, a proto silničáři tyto úseky neudržují. To platí i pro komunikaci ze Šemnice do Andělské Hory, která je nyní pokryta vrstvou ledu, navíc od Andělské hory silnice prudce klesá a je lemovaná příkrými srázy. Často si tudy zkracují cestu kamiony mířící do stáčírny minerálních vod v Kyselce a právě jim hrozí riziko, že sjedou mimo vozovku,“ popsal situaci náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jan Bureš (ODS).

Silnici nelze udržovat chemickými prostředky, a to kvůli ochraně přírody, protože leží na hranici chráněné krajinné oblasti.

V Karlovarském kraji jsou bez zimní údržby většinou silnice ve vyšších polohách, zejména v Krušných horách. Jde například o cesty v okolí Přebuzi nebo Božího Daru. Neudržují se také některé málo významné místní komunikace v nižších polohách.

Zasněžená silnice v Teplicích
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Na  Vysočině havaroval kamion na 134. kilometru dálnice D1. Ta zůstala průjezdná, ale s omezením. Po poledni měly kamiony potíže ve stoupání u Jitkova na silnici I/34. Na Žďársku zase zapadl autobus, vyprostili ho hasiči. Silničáři varují, že hlavně v lesních úsecích je na silnicích zledovatělá vrstva sněhu posypaná drtí.

Jihomoravský kraj se navzdory zasněženým silnicím dlouho vyhýbal vážným problémům, ačkoli drobných nehod se stala celá řada. Jen odpoledne mezi 15. a 18. hodinou evidovali policisté šest desítek nahlášených nehod. „To je mnohonásobně více než v běžné pracovní odpoledne. Ve většině případů jde o lehčí nehody, kdy řidiči nezvládnou jízdu na kluzké vozovce,“ přiblížil policejní mluvčí David Chaloupka. Po osmé večer ale museli policisté na dvě hodiny uzavřít dálnici D1 u Holubic, kde havaroval kamion.

Vážná nehoda osobního auta se stala na zasněžené silnici u Lesnice v Olomouckém kraji. Zranilo se při ní pět lidí, jednu ženu museli hasiči z vozidla vyprostit. „Před příjezdem zdravotnické záchranné služby jsme zraněným poskytli předlékařskou péči a tepelný komfort,“ řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Pro nákladní dopravu je uzavřena silnice I/46 u Horní Loděnice, kde jeden kamion uvázl. Potíže měla nákladní auta i v Jakubovicích. Na silnicích, kde nezůstala souvislá vrstva sněhu, hrozí kvůli silnému větru sněhové jazyky.

Na některých silnicích hlavně v horách jsou v Moravskoslezském kraji zbytky sněhu, jinde jsou vozovky vymrzlé. Silničáři zejména v těchto úsecích nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. 

Ve vyšších polohách v Beskydech je na silnicích slabá vrstva sněhu krytá posypem. Jinde na Frýdecko-Místecku jsou vozovky suché a vymrzlé, stejně jako na Opavsku, kde může být ve vyšších polohách zajetá zledovatělá vrstva sněhu. Na Bruntálsku jsou některé silnice mokré po chemickém ošetření.

Na silnici I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech v úseku mezi obcí Ostravice a osadou Hlavatá platí zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.  

V noci náledí, ve středu sněhové jazyky, potom opět sněžení

Na úterý vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahy kvůli očekávanému sněžení a větru pro části území Čech. Výstrahy budou platit i ve středu. Protože se v úterý přes den na některých místech oteplilo a sníh začal tát, hrozí v noci na středu v Čechách kromě hor tvorba náledí. Nadále bude foukat natolik, že hrozí ve středu a ve čtvrtek tvorba sněhových jazyků. Na severu Čech se budou ve čtvrtek tvořit i závěje.

Na středeční večer, noc a čtvrtek dopoledne vydali meteorologové i výstrahu na silný vítr s nárazy o rychlosti až 65 kilometrů za hodinu a na horách i 110 kilometrů za hodinu. Platí pro většinu Čech kromě Královéhradeckého a východní poloviny Pardubického kraje a jihozápadní část Moravy. Současně bude platit na horách v Čechách nová výstraha na novou sněhovou pokrývku. Meteorologové předpokládají, že napadne více než patnáct centimetrů za půl dne.

Sníh na Václavském náměstí v Praze
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Souvislá sněhová pokrývka aktuálně leží většinou od 300 metrů výše. Slabá vrstva je hlavně v nížinách na Moravě a v Polabí, nejvyšší, až 60 centimetrů, je v Krkonoších a Jeseníkách. Více sněhu, osm až 15 centimetrů, je také v jižních Čechách a na Vysočině. Ve středních a vyšších polohách může v dalších dnech spadnout okolo 30 až 50 centimetrů nového sněhu, v nížinách do 10 centimetrů.