Jeseníky strádají. Návštěvnost se kvůli pandemii koronaviru propadla až o dvacet procent

Pandemie koronaviru způsobila za první tři čtvrtletí v Jeseníkách zhruba dvacetiprocentní propad návštěvnosti. Podle ředitele Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Tomáše Raka to pocítili hlavně hoteliéři a majitelé restaurací, finančně bolestný byl letošní rok také pro poskytovatele různých služeb v cestovním ruchu. Podle Raka se zároveň v Jeseníkách změnila klientela, do hor zamířili i movitější klienti.

„Máme zatím čísla za první tři kvartály, ze kterých je zřejmé, že propad návštěvnosti turistického regionu Jeseníky na olomoucké straně hor je dvacet procent. Když to převedeme do finanční spotřeby, kterou jsme zjišťovali v roce 2018 na základě velice tvrdé analýzy dat mobilních operátorů a zbytkových dat, tak tento pokles bude znamenat pro Jeseníky ztrátu ve výši více než půl miliardy korun,“ uvedl Rak.

Propad podle ředitele Sdružení cestovního ruchu Jeseníky pocítili zejména ubytovatelé a poskytovatelé služeb v cestovním ruchu, jako jsou wellness zařízení, muzea i zařízení pro volný čas.

V létě byla návštěvnost vyšší

Rak uvedl, že propad byl největší v druhém čtvrtletí, naopak v letní sezoně narostla návštěvnost oproti loňsku o devět procent. „Zachránila nás letní sezona, díky ní není ten propad ještě větší,“ dodal.

Jaká budou čísla návštěvnosti Jeseníků na konci letošního roku, podle něj záleží na spuštění lyžařských středisek. „Pokud spuštěna budou, věříme, že se propad zastaví na konci roku na patnácti procentech,“ uvedl šéf sdružení.

Kvůli otázce lyžování panuje momentálně na horách velká nejistota. Provozovatelé jsou připraveni podle Raka udělat cokoliv, aby zajistili nadstandardní bezpečnostní opatření. „Zatím ale nemají to světlo na konci tunelu,“ řekl.

Vedoucí areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský uvedl, že se spuštěním vleků do konce roku už příliš nepočítá. Vánoční svátky přitom přinášejí středisku až dvacet procent z celkové tržby.

„My se připravujeme tak, jako by se sezona měla rozběhnout, například zasněžujeme. Nevzdáváme se, ale já už jsem se smířil s tím, že nebudeme o Vánocích lyžovat. Budeme muset najít nějaké prostředky na to, jak zaplatíme jak lidi, kteří se na přípravě podílejí, tak elektřinu a další věci,“ řekl s tím, že zatím ani nevědí, zda dostanou nějaké kompenzace. 

Do Jeseníků přijeli i ti, kteří běžně jezdí hlavně do zahraničí

Rak řekl, že pandemie změnila i strukturu návštěvníků, podle něj letos nepřijeli hlavně zahraniční hosté. Naopak do hor zamířila i movitější tuzemská klientela, vyplývá z informací od poskytovatelů služeb. „Lidé, kteří dříve jezdili více do zahraničí nebo do jiných lokalit, navštívili tentokrát Jeseníky a pobývali v nich déle,“ doplnil.

V roce 2018, kdy sdružení provedlo v Jeseníkách rozsáhlý průzkum, navštívilo oblast 3,7 milionu návštěvníků. Šlo o 77 procent domácích turistů a 23 procent zahraničních. Dohromady vytvořili podle průzkumu sdružení spotřebu deseti miliard korun a do veřejných rozpočtů přinesli necelé čtyři miliardy. Turistická destinace Jeseníky zažívala od roku 2017 do pandemie koronaviru každoroční nárůst návštěvnosti o deset procent.