Žalobci zrušili obvinění kvůli tragickému požáru hotelu v centru Prahy

Státní zastupitelství zrušilo obvinění tří lidí a jedné firmy, které policie stíhala kvůli tragickému požáru hotelu v centru Prahy v roce 2018. Policie se tedy vrátila do fáze prověřování. Při požáru zahynulo pět lidí, policie vyloučila, že by požár někdo založil úmyslně. Obvinění původně vznesla kvůli problémům s požárním zabezpečením objektu.

Tři cizinci a jedna firma nejsou již obviněni kvůli tragédii z ledna 2018. Státní zastupitelství zrušilo obvinění již podruhé, naposledy si vyžádalo doplnění dokazování. „Všechna obvinění byla zrušena usnesením státního zástupce Městského státního zastupitelství v Praze,“ uvedl vedoucí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda.

Poprvé žalobci zrušili obvinění proto, že podle nich policie dostatečně neprokázala, že na obviněné pracovníky hotelu jeho provozovatel smluvně přenesl zodpovědnost za plnění povinností požární ochrany. Nyní chtějí, aby policie podrobně popsala, kdo měl jaké povinnosti a pravomoci.

Policisté od konce roku 2018 stíhají dva zaměstnance hotelu v Náplavní ulici, kteří měli na starost jeho požární zabezpečení. Na počátku letošního roku obvinili ještě dalšího člověka a právnickou osobu.

Kriminalisté tvrdí, že hlavním důvodem, proč se požár – jehož příčinou pravděpodobně byl nedopalek cigarety odhozený na dvoře – rozšířil a měl tragické následky, bylo vypnutí požárního zabezpečení. Konkrétně byly otevřené protipožární dveře, protože zaměstnancům hotelu překážely v průchodu, a zároveň nefungovalo ani elektrické zabezpečení, které mělo spustit alarm, vypnout elektřinu a zapnout odvětrávání.

Pět lidí v hořící budově zemřelo kvůli jejímu zamoření kouřem. Jednadvacetiletý Němec a dvacetiletá Korejka zemřeli před příjezdem hasičů, další dvě dvacetileté dívky z Německa a Jižní Koreje zemřely později v nemocnici a o dva měsíce později zemřel ještě jeden zraněný hotelový host v nemocnici v Nizozemsku.