Archeologové našli v centru Ostravy zbytky středověkého osídlení. Na místě vyroste nový bytový dům

Archeologové v centru Ostravy našli zbytky dřevohliněných středověkých obydlí ze čtrnáctého století. V místech, kde žila ve středověku šlechta, by měl do tří let stát nový bytový dům. Archeologové tam pracují už rok.

Místo v centru města znají Ostravané dlouhá léta jako parkoviště. Do padesátých let minulého století tam stávaly domy s podloubím, po ostravsku nazývaným lauby. Pod nimi archeologové odkrývají zbytky středověkého osídlení.

„Zde můžeme vidět opravdu unikátní archeologickou situaci, pozůstatky dřevěného domu, zhruba ze čtrnáctého století. Ta vodorovně položená dřeva zpevňovala plochu domu. Dá se říci, že v té době byla v Ostravě doba dřevěná. Celé město vyjma kostela svatého Václava bylo ze dřeva a hlíny,“ popsal ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu Michal Zezula.

Prestiž ztratilo místo v polovině 19. století

Šest parcel, které archeologové zkoumají, patřilo po staletí k těm nejlukrativnějším. Bydlela tam místní honorace, purkmistři i šlechta. „To souvrství hraje všemi barvami, vidíme tam různé terénní dorovnávky. Vidíme tam červené vrstvy, které svědčí o požárech v zástavbě,“ vysvětlil Zezula.

Archeologové našli vedle zbytků keramiky také kupecké závaží i šperky. „Tady je záušnice, původně se jednalo o šperk kruhového tvaru, s takovou zvláštní esovitou kličkou,“ popsal šperk památkář.

Svou prestiž ztratilo místo v polovině devatenáctého století. Domy skoupili obchodníci, zůstaly v nich krčmy, kabarety, nevěstince. Z té doby se našly pivní lahve, zubní pasta, kalamář i dámská líčidla.

Město prodá pozemek investorovi

Město už má projekt i stavební povolení na projekt Nové Lauby. „Pozemek město prodá investorovi, který to celé postaví, a my se současně zavážeme, že až bude projekt dokončen, odkoupíme určitý počet bytů pro účely města a celou plochu parkoviště, která bude sloužit veřejným účelům,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Nový bytový dům s atriem, střešními terasami, komerčními prostory a podzemním parkovištěm práci archeologů zakryje. Část historického osídlení Ostravy ale zůstane zachována a lidé ji uvidí pod podloubím. Stavba by měla být hotová do roku 2023.