Boskovická přehrada má novou, pevnější hráz. Zadrží i tisíciletou vodu

Hráz vodní nádrže Boskovice je po třech letech opět přístupná veřejnosti. Povodí Moravy dokončilo její rekonstrukci za více než sto padesát milionů korun. Přehrada teď zvládne tisíciletou povodeň. Vodárny navíc uvažují o tom, že by obnovily i odběr pitné vody, který byl v Boskovicích zastavený před pětadvaceti lety.

Těsnější jádro hráze, nový přeliv nebo skluz, přehrada pojme desetkrát více vody než před rekonstrukcí. Kvůli větší bezpečnosti musela pryč i část skály. Stavbaři ji odstraňovali trhavinou.

„Vycházeli jsme z původních podkladů, které jsme měli ještě z doby, kdy se hráz stavěla. Geologické podloží ale mělo zcela jiné podmínky. Rekonstrukce se tak prodloužila o více než půl roku,“ popsal mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Už v 80. letech se kromě protipovodňové ochrany nádrž stavěla i k zásobování regionu pitnou vodou. „Z vodárenské věže, jsou zde odběrná zařízení ve dvou úrovních. My jsme schopni poskytovat sto dvacet vteřinových litrů vody pro úpravu,“ řekl Chmelař. Funkci ale přehrada přestala kvůli nižší spotřebě plnit už dva roky po uvedení do provozu. Kvůli suchu se z ní možná zdroj pitné vody opět stane.

Nádrž by mohla být dalším zdrojem vody pro Blanensko i Brno

Úpravna vody z přehrady na okraji Boskovic je od roku 1996 zavřená. Vodárny nicméně teď uvažují o rekonstrukci technologií v budově. „Blanensko a Boskovicko jsou v současné době zcela závislé na pouze podzemních zdrojích, což je velmi kvalitní pitná voda. Byla by to možnost zásobování obyvatel v případě, že by byl nedostatek vody z těchto zdrojů,“ nastínila mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Librová.

Oprava zastaralých strojů by vyšla na více než dvě stě milionů korun. Šance je to pro celý kraj. Vodovodním řadem by mohla voda proudit až do Brna a Boskovická přehrada by se mohla stát spolu s Vírem jediným jihomoravským povrchovým zdrojem pro kohoutky v metropoli.