Boskovická přehrada by mohla pitnou vodou v budoucnu zásobovat i Brno. Ve Víru a Březové je jí málo

Brno by mohlo mít další zdroj pitné vody. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) by se jím mohla stát vodní nádrž Boskovice. Ta v současné době prochází úpravami a modernizací, která bude stát víc než 150 milionů korun. Vláda schválila také rekonstrukci přivaděče Vírského vodovodu v lokalitě Drásov za 80 milionů.

Brno a jeho okolí jsou zásobovány pitnou vodou ze dvou zdrojů, z prameniště Březová nad Svitavou a z vírské nádrže, ani jeden z nich ale není v Jihomoravském kraji. V případě déletrvajícího sucha by podle odborníků mohlo být zásobování ohroženo.

Právě boskovická nádrž by se v budoucnu mohla stát dalším zdrojem, z něhož by Brno mohlo pitnou vodu brát. „Má velkou kapacitu a vzhledem k tomu, že tato oblast je zásobována podpovrchovou vodou, do budoucna může sloužit jako zdroj pitné vody,“ vysvětlil ministr Toman.

Nádrž je na odběr pitné vody připravená

Vodní nádrž Boskovice je jednou z posledních přehrad vybudovaných v povodí řeky Moravy. Hlavním důvodem její stavby byly rostoucí požadavky Blanenska a Boskovicka na pitnou vodu. Odběr pitné vody z nádrže je ale pozastavený.

„Úpravna vody pod vodním dílem Boskovice existuje, ale není v provozu. Máme také platné povolení na vodárenský odběr z přehrady, jde o sto padesát litrů za sekundu,“ řekl Generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Stavební práce při rekonstrukci nádrže spočívaly zejména ve zvýšení kapacity přelivu, úpravě odpadního koryta, úpravě horní části těsnícího jádra a navazujících úpravách koruny hráze.

Brněnská vodárenská soustava, jejíž součástí je Brno, řada obcí a měst na Brněnsku a také obce pod vírskou nádrží, potřebuje ročně zhruba 30 milionů metrů krychlových pitné vody a spotřeba každoročně mírně roste. Každou vteřinu tak jde o 950 litrů vody.

Rekonstrukce skončí v první polovině roku

Vodní nádrž Boskovice slouží pro vodárenské účely, v době sucha například pomáhá zlepšovat nízké průtoky v toku Bělá a ve Svitavě. Naopak v případě povodní má po opravě zadržet až desetitisíciletou vodu.

Povodí nádrž opravuje od roku 2017, hotovo má být letos v první polovině roku. Cílem oprav je především zvětšit průtočnou kapacitu bezpečnostního přelivu nádrže tak, aby při povodních nehrozilo přelití a následné protržení sypané hráze. Aktuálně je přehrada napuštěná z necelých padesáti procent, za rok, pokud budou srážky obvyklé, by mohla být napuštěna ze sta procent.

Povodí má v plánu i další opatření zmírňující dopady sucha

Rekonstrukcí by měl projít i přivaděč Vírského oblastního vodovodu v lokalitě Drásov. „Lokalita Drásov je jedním z opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody, která minulý týden schválila vláda. Na první etapu rekonstrukce části vodovodního přivaděče, který začne letos a skončí příští rok, půjde zhruba 80 milionů korun,“ řekl ministr zemědělství.

Povodí Moravy chystá ve Zlínském kraji a na Vysočině projekty, jejichž cílem je posílení vodních zdrojů v suchem nejvíce postižených krajích za stovky milionů korun. Mezi nejvýznamnější patří výstavba vodní nádrže Vlachovice ve Zlínském kraji, rekonstrukce přivaděčů do vodárenské nádrže Hubenov na Vysočině a rekonstrukce vodárenské nádrže Koryčany.