Kvůli tragickému výbuchu v děčínské chemičce jde k soudu jeden pracovník. Hrozí mu až 10 let

Pracovník firmy Chemotex půjde před soud kvůli předloňskému úniku fenolu v děčínské chemičce, státní zástupce ho obžaloval z obecného ohrožení. Při havárii zemřeli dva lidé. Informaci ČT sdělil dozorující žalobce Lubomír Dolana. Původně policie obvinila tři lidi. Kvůli nedostatku důkazů stíhání u dvou z nich zastavila.

„Dnes nebo zítra bude obžaloba podána k soudu,“ sdělil v úterý na dotaz ČT dozorující žalobce Lubomír Dolana.

Obžaloba nakonec míří pouze na jednoho člověka. Původně čelili obvinění tři pracovníci firmy Chemotex, kde jedovatá látka unikla. Jedním z nich byl pracovník, který podle kriminalistů nerespektoval předpisy při čerpání fenolu a měl zvolit jinou metodu. Další dva obvinění podle policistů nedělali jakožto nadřízení pracovníci patřičné kontroly.

Chyběly ale důkazy. Státní zástupce proto v lednu zrušil stíhání všech obviněných a vrátil policii případ k došetření. Zhruba po dvou letech od havárie nakonec státní zástupce obžaloval pracovníka, který se podle něj dopustil obecného ohrožení. Podle trestního zákoníku mu v takovém případě, kdy při výkonu zaměstnání poruší své povinnosti a způsobí smrt, hrozí tři až deset let vězení.

Neštěstí se stalo 26. dubna 2018 v areálu děčínské firmy Chemotex při přečerpávání fenolu z autocisterny do zásobníku. Zemřeli tehdy dva lidé a dalších 14 museli ošetřit zdravotníci. Příčinou havárie bylo prasknutí přečerpávací hadice. Podle znalců to byl důsledek nevhodného způsobu připojování.