Za převedení dětí přes přejezd v Řeporyjích dostaly vychovatelky pokutu

Tři vychovatelky přecházející se skupinou dětí přes přejezd v pražských Řeporyjích i přes zapnutá výstražná světla dostaly od magistrátu pokutu. Upozornil na to server Novinky.cz. Okolnosti případu zůstávají nejasné, stejně jako výše pokuty – maximálně to můžou být dva a půl tisíce. Policisté už dříve konstatovali, že trestný čin ženy nespáchaly.

„Vyhodnocením kamerových záznamů a výslechem svědků došli kriminalisté k závěru, že nebyly naplněny znaky skutkové podstaty jakéhokoli trestného činu, které by opravňovaly zahájit trestní stíhání konkrétních osob,“ zdůvodnil na konci února rozhodnutí pražské policie její mluvčí Jan Rybanský.

Na incident z 5. února upozornil starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Video, které zveřejnila internetová televize mall.tv, zachycuje, že ženy poté, co projel vlak, převedly 13 dětí přes koleje, i když byly závory stále spuštěné.

Video spustilo bouři na sociálních sítích. Řada lidí ženy za přechod kolejí odsuzovala. Podle místostarosty Řeporyjí Davida Roznětinského (Zelení) ale medializace byla namístě. „Díky tomu daleko méně lidí přes ten přejezd přebíhá, u dětí je to snad třeba desetina toho, co tady bývalo,“ tvrdí.