Báňský úřad zamítl námitky proti těžbě štěrkopísku na Hodonínsku. Obce se budou bránit u soudu

Český báňský úřad zamítl námitky obcí a Jihomoravského kraje proti stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Firma České štěrkopísky teď může podat žádost o těžbu. Úřad o ní bude rozhodovat v novém řízení. Proti těžbě bojují obce i kraj kvůli obavám ze znečištění blízkého zdroje pitné vody pro sto tisíc obyvatel na Hodonínsku. Bránit se teď chtějí u soudu.

Rozhodnutí Českého báňského úřadu neznamená povolení těžby, potvrdil jen rozhodnutí obvodního báňského úřadu, který stanovil dobývací prostor. „Je to určení plochy na ložisku v majetku státu, na které je v budoucnu držitel dobývacího prostoru oprávněn žádat o povolení dobývání. Firma nyní tedy může podat žádost,“ objasnil mluvčí úřadu Bohuslav Machek.

Podle něj v případě podané žádosti o těžbu bude úřad znovu žádat o vyjádření různé organizace jako například hygieniky nebo obce. Jihomoravští hygienici už v minulosti vydali nesouhlasné stanovisko kvůli možnému znečištění vody, proti jsou i okolní obce. Na druhé straně ministerstvo životního prostředí vydalo kladné stanovisko o vlivu na životní prostředí (EIA).

Kraj spolky a obce podpoří

Obce se chtějí rozhodnutí bránit. „Půjdeme k soudu. Podáme žalobu na rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru. Zpochybníme celý proces EIA. Myslíme si, že od doby, kdy bylo vydané kladné stanovisko, se v daném území zhoršila situace vlivem sucha,“ uvedla senátorka a radní Ratíškovic na Hodonínsku Anna Hubáčková (KDU-ČSL). 

Podle starosty Moravského Písku Leoše Filípka (nez.) obce názor nezměnily. „Stojíme si za tím, že nesouhlasíme s těžbou a je tu možné ohrožení pitné vody,“ uvedl Filípek.

Kroky obcí chce podpořit i kraj, který také podal námitky. „Už stanovení dobývacího prostoru je na hraně rizika. Nesouhlasíme s tím a poskytneme obcím i spolkům součinnost bránit se všemi právními prostředky.“

Ministerstvo: Kladná EIA není souhlasem s těžbou

„Očekávám, že nám pomůže ministerstvo životního prostředí, aby ochránilo životní prostředí, ne těžaře,“ řekl hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD). „Ministerstvo v případném řízení o povolení těžby upozorní na nové a doplňující informace a studie, které obdrželo v posledních několika letech, ale už po řádném procesu EIA. Platí, že stanovisko o posouzení vlivu záměru na životní prostředí není souhlasem ministerstva s těžbou,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex je na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Zásobuje přes 100 tisíc lidí z Hodonínska i dalších okresů. Je to pátý největší zdroj v republice.