Bezručův Červený domek v Kostelci na Hané se opět otevřel jako muzeum

Domek Petra Bezruče (zdroj: ČT24)

Červený domek, jak se říká domu z červených cihel básníka Petra Bezruče, se po letech chátrání otevřel jako muzeum. Dům prošel kompletní rekonstrukcí, vnitřní expozici věnovanou životu umělce pak připravili pracovníci prostějovského muzea. Autor Slezských písní tak má vedle opavského památníku další připomínkové místo.

Dům z červených cihel v Kostelci na Hané obýval básník Petr Bezruč až do své smrti v únoru 1958. Několik desítek let ale tato památka chátrala. V roce 2018 Olomoucký kraj zahrnul tuto budovu mezi investiční priority.

Vedle Červeného domku stával také bílý domek. Zatímco v červené budově Petr Bezruč bydlel, v bílé probíhala převážná část jeho schůzek. Hejtmanství se rozhodlo, že sousední domek zbourá, neměl prý takovou historickou hodnotu. Za jeho záchranu přitom vznikla v minulosti také petice.

„U bílého domu došlo k demolici a na jeho pozemku teď stojí altán, ten červený byl komplexně zrekonstruován,“ popsal náměstek hejtmana Olomouckého kraje Petr Vrána (ANO).

Do projektu včetně demolice bílého domku vložil kraj osm milionů korun. Uvnitř zrekonstruované budovy je sezonní expozice složená především z básníkovy pozůstalosti. Většina předmětů je původních, restaurátoři na nich pracovali půl roku. Ve sbírce je i občanský průkaz Vladimíra Vaška, jak znělo Bezručovo civilní jméno.

První patro zůstane pro veřejnost uzavřené

Opravy na domě si vyžádaly i pomoc architekta a dům prošel kompletní rekonstrukcí včetně výměny krovů a podlah. Expozice je umístěna ve dvou přízemních místnostech domu, první patro bude pro veřejnost uzavřené.

V místnosti do ulice je k vidění vybavení pokoje tak, jak jej básník Bezruč obýval. „Místnost jsme vybavili autenticky jako simulovaný pokoj. Je to částečně pracovna, částečně oddychová část. Je tu umývadlo a kamínka,“ popsala ředitelka Muzea a galerie v Prostějově Soňa Provazová.

V druhé místnosti směřující do dvora jsou instalovány panely s texty o životě a díle básníka. Uprostřed místnosti stojí vitrína s dokumenty a osobními věcmi. „I přesto, že dům je v okrajové části města Kostelce na Hané, věříme, že turisté si k němu cestu najdou. Jsme připraveni i na kolaře, kterým jsme v místě pořídili i dva stojany na kola,“ podotkla Provazová.

Domek už pět let není kulturní památkou

V nápadně červeném domku, který vlastní kraj, byla už dříve expozice věnovaná Bezručovi. Její návštěvnost ale po roce 1989 prudce klesla a v posledních letech byla takřka nulová. Exponáty byly proto přemístěny do depozitu prostějovského muzea.

Červený domek v Kostelci na Hané není od roku 2015 na seznamu nemovitých kulturních památek. O jeho vyřazení ze seznamu požádalo olomoucké hejtmanství, kterému se díky tomu uvolnily ruce pro jeho rekonstrukci.

Provoz Červeného domku bude pouze sezonní, a to od dubna do října s otevírací dobou od úterý do neděle. Pro skupiny či zájemce o výklad bude k dispozici odborná pracovnice. Je ale nutné se předem objednat. Pro ostatní je vstup během otevírací doby volný.

Petr Bezruč, vlastním jménem Vladimír Vašek, se narodil v roce 1867 v Opavě a zemřel v roce 1958 v Olomouci. Slezský básník byl oslavován komunistickým režimem pro plamennou bojovnost svých veršů. Napsal jedinou sbírku emocionálně silných Slezských písní. Literární historici dodnes spekulují o jejím autorství.

Petr Bezruč
Zdroj: Slezské zemské muzeum