Klienti Paprsku se dočkali chráněného bydlení. Obyvatelům Boskovic a Benešova na rozdíl od Svitávky nevadí

Dvanáct lidí s mentálním postižením začalo žít v novém chráněném bydlení v Benešově a Boskovicích na Blanensku. Původně měli bydlet v nedaleké Svitávce. Tam se ale proti soužití s nimi postavila v petici část místních obyvatel. Vedení Jihomoravského kraje tak muselo hledat novou lokalitu.

Na nové bydlení v rodinném domě v Benešově na Blanensku si Ladislav Straka zvykl během pár dnů. Přestěhoval se tam 2. ledna s dalšími třemi klienty z domova pro osoby se zdravotním postižením Paprsek ve Velkých Opatovicích. „Tady máme koupelnu se sprchou, pokoj, kuchyň,“ ukazuje.

Běžné činnosti včetně pečení bábovky zvládá sám nebo s drobnou dopomocí. „Momentálně se střídáme, máme směny po dvanácti hodinách. Denní směna a noční směna. Chodíme nakupovat, poznáme okolí a občané Benešova jsou k nám milí a vstřícní,“ řekla vychovatelka Renata Polášková.

Ve Svitávce měli místní strach o rodiny a majetek

Jiná situace byla v nedaleké Svitávce, kde mělo původně chráněné bydlení vyrůst. Loni se proti projektu kraje v petici postavila asi třetina místních. „Vypadám, že chci začlenit mezi naši rodinu dvanáct mentálně postižených lidí? Všechny moje emoce vycházejí ze strachu o mou rodinu. Vy mi chcete znehodnotit můj majetek,“ takto reagoval loni na setkání vedení obce s jejími obyvateli jeden z nich, Leoš Mazal.

Jihomoravský kraj proto hledal nové lokality pro chráněné bydlení na dvaceti dalších místech. Nakonec uspěl v Benešově a Boskovicích. „Poučení pro nás bylo v tom, že máme požádat přímo samosprávu o komunikaci s občany. Do budoucna to tak budeme dělat a myslím si, že se zlepší dostupnost. Jsem přesvědčen, že řešení, které jsme našli, je lepší zejména pro samotné klienty,“ řekl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Marek Šlapal (ČSSD).

V domě jsou zařízeny dvě běžné domácnosti, kde má každý klient vlastní pokoj a společný obývací pokoj s kuchyní a sociální zařízení. K dispozici je i zahrada. Klientům jsou jak v Benešově, tak v Boskovicích k dispozici asistentky, aby měli čas si zvyknout na nové prostředí a aby mohli v bezpečí upevňovat a prohlubovat své znalosti a dovednosti. „Chceme, aby klienti převzali zodpovědnost co nevíce sami za sebe,“ řekla ředitelka Paprsku Marie Wetterová.

Letos chce vedení Jihomoravského kraje do chráněného bydlení přestěhovat dalších téměř padesát klientů. Na stavbu šesti rodinných domů půjde přes sto milionů korun. Především z evropských peněz, ale také z rozpočtu kraje.