Stud za sousedy. Svitávku dělí spor o ubytování lidí s handicapem

Stud za sousedy. Svitávku dělí spor o ubytování lidí s handicapem (zdroj: ČT24)

Někteří obyvatelé Svitávky těžce nesou postoje svých sousedů odmítajících stavbu chráněného bydlení pro 12 lidí s mentálním handicapem. Jejich obavy považují za nepodložené a některé jejich výroky na veřejném projednávání tématu za sobecké nebo „hnusné“. Někteří odpůrci projektu změnili názor s tím, že neměli dost informací, jiní si stojí za svým. Reakce ve Svitávce zjišťoval Jan Novák z pořadu 168 hodin. Vydal se také do nedalekého Klepačova, kde podobné zařízení funguje.

V Klepačově sousedé chráněného bydlení říkají, že s jeho klienty nemají žádné problémy. Vedoucí tamního zařízení Marek Rada potvrzuje, že ani nemohou přijímat lidi, kteří mají potíže se soužitím nebo dodržováním pravidel.

Některé obyvatele Svitávky, kteří podepsali petici proti domovu, klepáčovská zkušenost i další informace přesvědčily ke změně názoru. „Teď už vím, o co se jedná,“ říká třeba Pavlína Kubešová s tím, že by svůj podpis vzala zpět. Její soused Jiří Bireš ji doplňuje: „Dneska s tím, co vím, tak se přiznám, že bych to nepodepsal a že bych celou věc řešil opravdu jenom na úrovni připomínek stavebního řízení.“

Další však stále mají obavy, že by se nových sousedů z chráněného bydlení mohly bát třeba děti. A iniciátor petice Pavel Vrána se štábem ČT odmítl mluvit.