Radní Kroměříže napadli hlasování o stavbě nemocnice ve Zlíně. Podle nich hejtman zneužil zákon

Kroměřížští radní nesouhlasí se způsobem, jakým zastupitelé Zlínského kraje v pondělí schválili stavbu krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Schválili podání podnětu k dozorové činnosti pro zneužití zákona o krajích k ministerstvu vnitra. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) hlasování neplánovaně zařadil do programu zastupitelstva až krátce před jeho skončením.

Zlínský kraj podle kroměřížských radních neplánovaným hlasováním o nemocnici popřel práva občanů, zastupitelů a místní samosprávy. „Schválil miliardovou investici bez předložení jasných podkladů. Zařadil tento bod do programu nečekaně až v závěru zastupitelstva, takže o něm nevěděli občané ani místní samospráva, které se to významně týká, a dokonce ani řada členů zastupitelstva, s výjimkou 23 vyvolených,“ řekl kroměřížský starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

O investičním záměru pro stavbu nemocnice hlasovali krajští zastupitelé už na konci června, koalice však byla tehdy rozdělená a projekt, který prosazuje hejtman Čunek, dostatečnou podporu nezískal. Ani v pondělí nepostupovala koalice jednotně, návrh ale i tak získal dostatek hlasů – 23 z 38. Z koalice byli pro zástupci KDU-ČSL, STAN a dva zastupitelé z ODS, z opozice dva zastupitelé SPD a jeden z ČSSD.

Překvapeni nebyli jen ti, kteří hlasovali pro

Podle místostarosty Kroměříže Vratislava Krejčíře (Piráti) nebyl důvod k tomu, aby bod nebyl do programu jednání zařazen řádně a dopředu. „Stavba nové nemocnice se tam nedostala úmyslně, stejně tak nebyla úmyslně do programu navržena na začátku zastupitelstva. O tom musel někdo rozhodnout. Materiály k investici krajem odhadované na osm miliard korun dostali zastupitelé až na stůl. Překvapeni nebyli jen ti, kteří pro záměr hlasovali,“ řekl Vratislav Krejčíř. 

Dávat materiál „přímo na stůl“ je podle Čunka běžné

Jiří Čunek (KDU-ČSL) tvrdí, že postup byl v pořádku. „Máme všechny rozsudky Ústavního soudu a všech soudů ve věci takového hlasování, dokonce ve věci těchto návrhů, to znamená zařazování bodu na program. Podle všech právníků je to úplně v pořádku,“ řekl dnes Jiří Čunek. Podle něj revize jednání krajských zastupitelstev v posledních osmi letech ukázala, že na některých zastupitelstvech se až jedna třetina materiálů dávala takzvaně „přímo na stůl“ bez projednání. Hejtman uvedl, že to bylo například při zdravotnické koncepci v roce 2013 či kontokorentním úvěru na 300 milionů korun.

Radní Kroměříže chtějí nové hlasování

Podle Vratislava Krejčíře  je jednání hejtmana a jeho podporovatelů excesem z aplikace zákona o krajích. „Takto přijaté usnesení, přijaté za popření práv občanů, zastupitelů a místní samosprávy, kteří o záměru nevěděli a nemohli se k němu vyjádřit, nemůže obstát. Zastupitelstvo kraje by mělo být vyzváno, aby přijaté usnesení zrušilo a proces v rozporu se základními principy a některými ustanoveními zákona o obcích opakovalo řádnou, zákonem předpokládanou cestou. Jedině tak lze obnovit důvěru občanů v řádný výkon krajské samosprávy,“ vysvětlil Krejčíř.

O nové nemocnici podle Jiřího Čunka kraj diskutoval s veřejností ve všech čtyřech okresech. „V nemocnicích se diskutovalo, ve výborech a zastupitelstvo projednávalo tu věc 30 hodin. Materiál byl celý projednaný, zastupitelé dobře věděli, o čem jednají,“ řekl hejtman. Míní, že mnozí zastupitelé jsou nyní naštvaní, že prohráli nějaký souboj. „Zapomínají na to, že my se máme dívat na pacienta a na peníze, které nás odklady stojí,“ dodal Jiří Čunek.

V projektu jsou podle radních nejasnosti

Vedení kroměřížské radnice upozorňuje na nejasnosti a možná rizika vyplývající ze stavby nemocnice ve Zlíně-Malenovicích dlouhodobě. Naposledy v dubnu rada přijala usnesení, v němž konstatuje, že záměr není dostatečně připravený a nemá podporu veřejnosti. Upozornila, že žádná z politických stran, které jej podporují, neměla před krajskými volbami v roce 2016 stavbu nové nemocnice v programu.

Podnět k ministerstvu podal i krajský zastupitel Tomáš Pajonk (Svobodní). Podle něj byl postup formalisticky a podle jednacího řádu možný. „To jsem ostatně i kvitoval panu Devátému (zastupitel ODS Stanislav Devátý), který změnil názor, přímo na místě. Zákon o krajích stojí nad jednacím řádem a občané nedostali prostor se k přidanému bodu vyjádřit. Schvalovat věc, která kraj zatíží na desetiletí s tím, že se materiály hodí zastupitelům na stůl, není to na pozvánce a přidá se v samotném závěru zastupitelstva, prostě není správné jednání,“ řekl Tomáš Pajonk.

Ministerstvo podněty posoudí, požádalo o dokumentaci

Ministerstvo vnitra se bude věcí podle svého mluvčího Ondřeje Krátošky zabývat v rámci své dozorové a kontrolní pravomoci nad samostatnou působností krajů. „Následně ministerstvo věc posoudí z hlediska dodržení příslušných ustanovení zákona o krajích a související judikatury. Délku šetření v tuto chvíli nelze s konečnou platností určit, neboť závisí na součinnosti osloveného kraje a rovněž závisí na právní i skutkové složitosti celého případu,“ vysvětlil Ondřej Krátoška. Ministerstvo se podle něj o způsobu dodatečného zařazení bodu na program zasedání zastupitelstva a přijetí usnesení dozvědělo z médií. Vyzvalo kraj k zaslání dokumentace a vyjádření.