Na nový zvon pražského kostela svatého Havla se lidé složili za 2,5 hodiny

Kostel svatého Havla na pražském Starém Městě bude mít nový zvon. Lidé se na něj v internetové sbírce složili rekordně rychle, částka se totiž vybrala za 2,5 hodiny. Většinu z celkových víc než 111 tisíc korun poslali cizinci. Crowdfundingovou kampaň spustili tvůrci průvodcovských videí Honest Guide.

Cílovou částku sbírky organizátoři stanovili přesně na 111 111 korun, vybrat se jí podařilo za 150 minut. „Dělá mi obrovskou radost, že většina příspěvků je ze zahraničí a jeden švédský pár poslal dokonce padesát tisíc korun,“ komentoval výsledek jeden z tvůrců internetového pořadu Honest Guide Janek Rubeš.

S výsledkem sbírky je spokojený i nynější farář kostela svatého Havla Vladimír Kelnar. „I přesto, že sbírku nevyhlašuje farnost, tak mám radost, že existuje veřejná iniciativa,“ řekl Kelnar.

Tvůrci pořadu vymysleli sbírku v reakci na turistický trend takzvaných „zámečků lásky,“ které návštěvníci Prahy často věší na mřížku se svatým Janem Nepomuckým na Karlově mostě. Turisty vyzvali, aby místo těchto upomínek raději poslali peníze na dobrou věc. Jan Nepomucký totiž ve 14. století v kostele sloužil jako farář a právě jeho jméno by měl zvon nést.

„Myslíme si, že než někam věšet zámečky, je mnohem lepší nápad mít v kostele nový zvon,“ uvádějí autoři ve výzvě.

Historicky bylo v kostele svatého Havla zvonů šest. Nyní jsou v kostele pouze tři, poslední byl zavěšen v roce 2017 a je věnovaný Václavu Havlovi. „Odhad rozpočtu je zhruba sto tisíc korun,“ uvedl Ondřej Boháč z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Vybraná částka tedy bude stačit. Peníze, které lidi poslali nad rámec sbírky, půjdou na další zvony v okolních kostelech na pražském Starém Městě.