Srdce zvonu Zikmund ve svatovítské katedrále bije špatně, musí ho sundat

Události: Srdce zvonu Zikmund bije špatně (zdroj: ČT24)

Srdce největšího zvonu v Česku bije špatně. Do zvonu Zikmund ve svatovítské katedrále naráží nesymetricky a tím ho zbytečně opotřebovává. Bude proto potřeba srdce sejmout a prozkoumat jeho závěs. Závěry zveřejnili experti z ČVUT, kteří stav zvonu zkoumají už pátým rokem.

Na konci roku 2016 vědci z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT pomocí laseru a snímačů zrychlení přesně měřili pohyby srdce 470 let starého zvonu Zikmund. Teď už znají výsledky.

„Srdce vykazuje pohyby, které by asi úplně vykazovat nemělo. To jest, že se otáčí kolem své podélné osy a dále že umožňuje vcelku výrazný výkyv mimo osu základního kyvu. Dopadá například svojí hranou, případně dopadá pokaždé na jiné místo toho věnce, což z hlediska kontaktní únavy není příznivý jev,“ popisuje vedoucí laboratoře experimentální mechaniky ČVUT Ondřej Kovářík.

Srdce zvonu pokaždé dopadá na jiné místo, ukazuje vedoucí laboratoře experimentální mechaniky ČVUT Ondřej Kovářík
Zdroj: ČT24

Neznamená to, že by byl zvon v akutním nebezpečí. Přesto vědci doporučují upravit závěs srdce, aby nevznikl velký výtluk. Kdyby se podařilo omezit nežádoucí výkyvy srdce, určitě by to podle odborníků prodloužilo životnost celého zvonu. Jinak je ale Zikmund v dobrém stavu a rozhodně prý nehrozí to, co se stalo v roce 2002, kdy srdce zvonu puklo a propadlo stropem o patro níž.

„Změnit typ závěsu bude vyžadovat, aby se vědělo, jak to tam je udělané a v jakém stavu je to teď. Co tam je vlastně špatně, se dá zjistit pouze, až se to úplně sundá,“ vysvětluje vedoucí laboratoře katedry materiálů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT Jan Siegl.

„Má-li se srdce nějak upravit a závěs zrevidovat, tak nelze než ten zvon chvíli neprovozovat. Pochopitelně, to jinak nejde,“ říká děkan Metropolitní kapituly u svatého Víta v Praze Ondřej Pávek.

Vědci doufají, že by srdce mohli sejmout a prozkoumat jeho závěs ještě letos. Podle toho pak určí, jak konkrétně ho upravit.