Po Praze zakazuje bublináře a obří pandy v ulicích i Český Krumlov

Český Krumlov omezí pouliční umění, radní zakázali stejně jako dříve Praha vystoupení ve zvířecích kostýmech a bublináře. Vyhlášku, která má platit od 1. listopadu, musí ještě příští týden schválit zastupitelé. Podle starosty se do Krumlova maskoti a bublináři přesunuli z hlavního města, kde začal nedávno platit zákaz. Dosavadní krumlovská vyhláška, která upravovala hudební, divadelní a artistická vystoupení, pohyb zvířecích maskotů a bublinářů neregulovala.

„Jedná se o důsledek právní úpravy vyhlášky o buskingu Prahy, kde byla tato pouliční vystoupení zakázána, a řada provozovatelů se tak přesunula do Českého Krumlova,“ řekl starosta Dalibor Carda (SNK-Město pro všechny).

„Kromě fotografování se s kolemjdoucími za peníze žádné umění neprodukují, někdy dokonce odměnu vymáhají. To opravdu nemá s pouličním uměním nic společného, proto budeme trvat na zákazu takových masek ve městě,“ podotkl.

V metropoli od 15. října nesmí v centru vystupovat lidé v obřích kostýmech zvířat a nesmí se tam ani dělat bubliny, po nichž jsou chodníky podle vedení města znečištěné a kluzké. Krumlovští strážníci si poprvé všimli člověka převlečeného do kostýmu ledního medvěda 18. října večer.

Lidé v obřích kostýmech zvířat vystupovali na pražském Staroměstském náměstí ještě v říjnu
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

Proti narušení estetického vzhledu města i znečištění

Podle starosty obří maskoti narušují estetický vzhled města a bublináři znečišťují veřejné prostranství, fasády budov, výlohy i šaty kolemjdoucích. Českokrumlovská vyhláška tak nově zakazuje pouliční vystoupení v převlecích za zvířata či postavy z filmů, televizních pořadů nebo počítačových her a v převlecích, jejichž rozměry zjevně přesahují proporce dospělého člověka. Zakázaná budou i vystoupení, která poruší práva jiných hlukem, pachem či znečišťováním.

„Za zjevně nepřiměřená se považují zejména vystoupení hlasitá, zahrnující vytváření bublin nebo výtvarná vystoupení s použitím aerosolových rozprašovačů,“ doplnila mluvčí města Petra Nestávalová.

Český Krumlov už několik let trpí pod návalem turistů. Do města, kde žije asi 13 tisíc obyvatel, každoročně přijedou zhruba dva miliony návštěvníků. Víc než třetinu tvoří Asiaté. Ve městě se loni ubytovalo 293 644 turistů, tedy 17 procent všech, kteří přijeli do jižních Čech.