Chvaletice nesmí vypouštět odpadní vodu do Labe. Kraj musí o povolení rozhodnout znovu

Ministerstvo životního prostředí zrušilo změnu integrovaného povolení elektrárny Chvaletice, kterou v létě vydal Krajský úřad Pardubického kraje. Elektrárna žádala o prodloužení povolení k vypouštění odpadních vod do Labe a o navýšení limitů některých vypouštěných látek. Krajský úřad bude muset zohlednit mimo jiné připomínky České inspekce životního prostředí.

Vydané povolení pro elektrárnu napadla právnická organizace Frank Bold. Dosáhla toho, že kraj bude muset do řízení o povolení přizvat i spolky a obce a bude se muset zabývat také vlivem emisí na lidské zdraví a životní prostředí.

„Nikdo s námi nepočítal jako s účastníky řízení. Úřad vydal rozhodnutí, které nabylo právní moci a bylo zveřejněno. My jsme se o něm až pak dozvěděli, přihlásili jsme se jako opomenutý účastník a měli jsme možnost se odvolat,“ vysvětlila právnička Laura Haiselová. Ministerstvo podle ní uznalo, že krajský úřad měl rozhodovat v takzvaném režimu podstatné změny, což dává možnost do řízení vstoupit i dalším účastníkům.

Kromě prodloužení platnosti o další čtyři roky elektrárna žádala také o navýšení hmotnostních limitů pro rtuť z deseti na jedenáct kilogramů za rok, rozpuštěných anorganických solí z dvou tisíc tun na 2200 tun ročně, ropných látek z 600 na 660 kilogramů za rok, nerozpuštěných látek z 30 tun na 33 tun ročně a navýšení celkového objemu vypouštěné vody.

V původním rozhodnutí úřad stanovil limity, které jsou v rozporu se závěry o nejlepších dostupných technikách, a tím podle Haiselové vlastně udělil elektrárně další výjimku. Elektrárna Chvaletice nyní nemá platné povolení pro vypouštění odpadních vod. Až do nového rozhodnutí krajského úřadu by je neměla do Labe vypouštět.

V létě Pardubický kraj vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci. Elektrárna uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.