Nová protipovodňová opatření ochrání Kunovice i před padesátiletou vodou

V září začne v Kunovicích stavba protipovodňových opatření. Město na Uherskohradišťsku budou chránit před průtokem dvacetileté s bezpečnostní rezervou na padesátiletou povodeň. Práce potrvají víc než dva roky a budou stát 320 milionů korun. Většinu zaplatí dotace od ministerstva zemědělství.

Protipovodňová opatření ochrání Kunovice před vodou z řeky Olšavy v úseku dlouhém tři a půl kilometru. Ve městě vyrostou nové betonové zídky, zároveň stavbaři navýší stávající zdi v téměř pětikilometrovém úseku. Mimo zastavěnou část města budou rozlivům bránit zemní hráze v délce přes jeden kilometr.

„Moderní protipovodňová opatření zajistí ochranu Kunovic na průtok dvacetileté s bezpečnostní rezervou na padesátiletou povodeň,“ potvrzuje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Většinu potřebných financí (263,5 milionu korun) poskytlo formou dotace ministerstvo zemědělství. Příspěvek města činí 47,8 milionu korun a Povodí Moravy 8,8 milionu korun, upřesnil mluvčí Povodí Petr Chmelař.

Za dvacet let zažily Kunovice šest povodní

Komplexní systém podle Garguláka ochrání před velkou vodou čtrnáct set lidí na území přesahujícím 190 hektarů. „Od povodní v roce 1997 zažili občané Kunovic šest povodní, které ohrožovaly životy a ničily majetek. V chráněném území se nachází čtyři sta budov a odhadovaná hodnota majetku, který budou opatření chránit, je téměř čtyři sta milionů korun,“ doplnil.

Hlavní stavební práce začnou v září, přípravy však probíhají už několik týdnů. „Vybrané stavební firmy již provedly pasportizace asi čtyřiceti procent nemovitostí, vyřídily nezbytnou administrativu kvůli části připravovaných dopravních omezení, na některých místech jsou připravené přeložky sítí. V průběhu září dojde k přípravě zařízení staveniště a pokračovat budou přípravné práce. Dojde k vytyčení inženýrských sítí a v případě kolize s připravovanou stavbou k jejich přeložkám,“ popsal postup investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Město čekají rozsáhlá dopravní omezení

Úvodní práce na levém břehu řeky se budou týkat úseku mezi koupalištěm a ulicí Olšavní. Stavbaři nejdříve připraví dočasné příjezdové komunikace a zahájí stavbu protipovodňové zdi. Na ulici Potočná dojde k navýšení stávajících zdí. O výstavbu protipovodňové ochrany se vysoutěžená stavební firma postará i na pravém břehu, kde dojde k navýšení stávajících zdi v ulici Na Řádku.

Rozsáhlá stavba si vyžádá dočasná omezení dopravy, která se však nebudou týkat hlavních dopravních tepen, ale především ulic podél řeky. Součástí projektu je mimo jiné i stavba nového mostu přes Olšavu náhradou za stávající nevyhovující most.