Půl druhé tuny. Na pražskou náplavku dovezli rekordně velké sklo z Thajska

Poslední z rekonstruovaných kobek na pražské náplavce se dočkala nového průčelí. Otáčí se podle svislé osy a slouží zároveň jako vchod. Elipsovité sklo, z něhož je vyrobeno, je silné sedm centimetrů a váží asi 1,6 tuny. Novinářům to řekli zástupci města a architekt Petr Janda. Celkem město rekonstruovalo na Rašínově nábřeží v Podskalí a na Hořejším nábřeží na Smíchově dvě desítky kobek.

Náklady na opravy na obou nábřežích celkem dosáhly 173,2 milionu korun. Na Rašínově nábřeží vyšly opravy včetně skel na 86 milionů. Do jedenácti kobek má město zatím vybráno šest nájemců, mezi nimi například podniky Bajkazyl nebo Tiskárna na vzduchu.

Sklo, které dělníci v pátek na náplavce instalovali, se podle architekta Jandy zřejmě pyšní světovým prvenstvím. „Co víme, tak je asi největší na světě, protože kruhová okna tohoto typu nejsou úplně běžná,“ vysvětlil. Největší sklo na Rašínově nábřeží měří v nejširším místě zhruba 5,1 metru.

Výrobcem skla je americká firma Reynolds, která má pobočku v Thajsku, odkud bylo přes Hamburk dopraveno do Prahy. Jeho cena se pohybuje okolo sedmi set tisíc korun.

„Náplavka tímto dostává nový rozměr, už to nebude jen ten permanentní beerfest, který tu po jistou dobu provozu byl. Snažíme se o kultivaci tohoto prostoru a přidáváme něco specifického,“ uvedl pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

Většina kobek na Rašínově nábřeží je bezbariérová. U těch největších ale budou vozíčkáři potřebovat pomoc. Je to způsobeno jejich architektonickou podobou a památkovou ochranou, která neumožňuje přestavbu. „Základní přístup je v některých s asistencí, ale nevyžaduje to nijak výjimečný postup odlišný od zbytku památkově chráněného prostředí,“ dodal Janda.

Město opravilo rovněž kobky na smíchovském Hořejším nábřeží. Nemají prosklená průčelí jako ty podskalské, nýbrž dveře. Je to dáno jejich odlišnou architektonickou podobou a prostorovým uspořádáním. Pro část kobek již město získalo nájemce, například městskou firmu Trade Centre Praha nebo společnost Calm Down Production.

Oko o váze půldruhé tuny. Kobka na pražské náplavce dostala nové průčelí (zdroj: ČT24)