Muže zasáhl blesk. Jako zázrakem přežil, na pomoc mu přispěchali sousedé

Události ČT: Příběh muže, který přežil zásah blesku (zdroj: ČT24)

Na letošní bouřkovou sezonu nikdy nezapomene šestadvacetiletý Lukáš Zahoř z Hradce Králové. Mladík přežil díky pomoci dvou sousedů zásah blesku. Většina podobných případů přitom končí tragicky.

Bouřka nad Smržovem na Královéhradecku ještě naplno nezačala, když přišel náhlý výboj a udeřil do Lukáše Zahoře. Ten zrovna stavěl na parcele dřevěnou boudu s plechovou střechou. Z celého dne si nic nepamatuje.

„Když ho vytáhli ven, visely z něj jen cáry hadrů, jako kdyby ho rozcupovala smečka lvů,“ vzpomíná Zahořova partnerka Michaela Sýkorová.

Její volání o pomoc slyšeli sousedé Lukáš Bardon a Michal Pozdílek, kteří přiběhli a začali s masáží srdce. „Našel jsem ho schouleného, vytáhl jsem ho ven a zjistil, že mu nebije srdce, tak jsem začal provádět resuscitaci … Začali jsme se střídat, protože resuscitace, ono se to nezdá, ale je to strašně fyzicky náročné,“ podotkl Bardon.

Sanitka z Hradce Králové dorazila na místo neštěstí ve Smržově za 14 minut. „V momentě, kdy jsme přijeli, byl pacient ve stavu tzv. klinické smrti, to znamená, že u něj nastala zástava krevního oběhu. Byl velmi dobře resuscitován svědky události, což výrazným způsobem přispělo k tomu, že přežil,“ uvedl Ivo Novák ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Lukáš Zahoř je svým zachráncům neskonale vděčný. „Hrozně moc je obdivuju a hrozně moc jim za to děkuju,“ prohlásil mladý muž, který se celý život bouřky bál. Otec mu kdysi vyprávěl, že se narodil v den, kdy byla nejhorší bouřka v jeho životě.

Teď takovou zažil sám. „Podruhé jsem se narodil. Je to něco neskutečného, člověka by v životě nenapadlo, že ho může něco takového potkat,“ neskrývá překvapení.

„Jenom jsem se modlila, aby se probudil, aby si nás pamatoval, že nás má, aby mluvil, chodil,“ uvedla jeho partnerka. Zahoř ji hned po návratu z nemocnice požádal o ruku.