Sdílená kola mají v Prostějově úspěch. Služba proto bude pokračovat

V Prostějově skončilo čtyřměsíční testování sdílení jízdních kol a podle vedení města se osvědčilo. Radnice tak s česko-nemeckou firmou nextbike uzavřela smlouvu na další provozování služby, která platí do října příštího roku. Prostějované si mohou kola půjčovat od letošního března, k dispozici mají celkem sto bicyklů.

Vedení prostějovské radnice službu zavedlo proto, aby podpořilo zdravý pohyb a čistou mobilitu ve městě. Na základě velkého zájmu o takzvaný bikesharing se radnice rozhodla, že sdílení kol bude pokračovat.

„Chceme vyjít vstříc požadavkům občanů, které jsme během pilotního projektu zaznamenali, a rozšiřujeme pevné a virtuální stanice,“ řekl náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko). 

Půjčování jízdních kol je v Prostějově možné od března tohoto roku. Hned první měsíc firma evidovala osm tisíc výpůjček bicyklů a podobná poptávka po službě byla i v následujících měsících.  

Prostějov – ráj cyklistů

Jízdní kolo je pro Prostějovany ideálním dopravním prostředkem. Autobusy MHD totiž nejezdí tak často jako ve větších městech. „Prostějov je městem cyklistů. Jsme schopni za patnáct či dvacet minut, a někdo možná i dříve, projet z jednoho konce města na druhý,“ řekl už dříve primátor František Jura (ANO).

Lidé v Prostějově mohou využívat stovku modrých jízdních kol. Magistrát za jednu výpůjčku bicyklu zaplatí společnosti, která službu provozuje, 6,9 koruny. Prvních patnáct minut půjčení je zdarma a za každou další půlhodinu lidé zaplatí patnáct korun.

Firma v Prostějově nainstalovala deset pevných stojanů, cyklisté ale mohou využívat i 27 virtuálních stanic pro odložení sdílených kol, které tvoří například městský mobiliář. „Společnost zajišťuje dostupnost a přesun kol na pevných stanicích, virtuální stanice tedy slouží k vrácení či odložení kola,“ řekl Pospíšil.

Zájemci si mohou kolo vypůjčit i v případě, že se nachází ve virtuální stanici. Podle vedení města však nelze zajistit, aby ve všech virtuálních stanicích bylo kolo dostupné 24 hodin denně, jak je tomu u pevných stanic. 

  • Pevné stanice
  • Janáčkova ulice u autobusového nádraží, Kojetínská ulice, náměstí T. G. Masaryka, Plumlovská ulice u supermarketu, Janáčkova ulice u Hlavního nádraží, Melantrichova ulice, ulice E. Valenty, Mathonova ulice u zastávek nemocnice, Bulharská ulice, Studentská ulice
  • Virtuální stanice
  • Krasická ulice u akvaparku, Olympijská ulice, Sladkovského ulice u Místního nádraží, ulice U stadionu, Majakovského ulice, Floriánské náměstí u lázní, Kollárova ulice, Komenského ulice, Kolářovy sady u workout hřiště, Lidická ulice, náměstí E. Husserla, náměstí Spojenců u Úřadu práce, sídliště Svobody, Smetanovy sady u kina Metro, ulice Šárka u restaurace, ulice Tetín, Trávnická ulice u polikliniky, ulice M. Alše u koupaliště ve Vrahovicích, Olomoucká ulice u Domu služeb

Bikesharing funguje už pět let v Olomouci, Přerov zatím čeká

Sdílení kol funguje úspěšně už od roku 2014 také v Olomouci. Tam takzvaný bikesharing provozuje firma Rekola se svými růžovými bicykly. Díky velkému zájmu o službu v posledních letech kol v Olomouci výrazně přibylo. Naopak v nedalekém Přerově zatím sdílení kol nezavedli.