Studénka má koupaliště bez chemie. Vodu čistí kořeny rostlin a miliony mikroorganismů

Ve Studénce na Novojičínsku otevřeli nové přírodní koupaliště, které funguje na principu takzvaného biotopu. Vodu tak nečistí chemikálie, ale kořeny rostlin a miliony mikroorganismů. Tamní rekreační areál byl kvůli špatnému technickému stavu zavřený dvanáct let, oprava stála přibližně třicet milionů korun.

Při plánování rekonstrukce dalo vedení Sudénky přednost přírodnímu koupališti před klasickým, ve kterém se voda čistí pomocí chemikálií. 

„Když jsme vyhodnocovali provozní parametry i požadavky na údržbu, rozhodli jsme se pro variantu přírodního koupaliště,“ řekl tamní starosta Libor Slavík (Studeňáci pro Studénku). Nově vodu z bazénů ženou čerpadla přes speciální filtry do oddělených nádrží. V nich se o pročištění postará kořenový systém rostlin a mikroorganismy, které ve vodě žijí. 

„Ten koloběh je uzavřený a nemusíme upouštět tolik z vodovodního řadu nebo z vrtu, který tady máme. Bazén je v podstatě ekonomičtější,“ řekl správce koupaliště Ondřej Stanek. Velkou výhodou je také to, že provoz biotopového koupaliště je mnohem ekologičtější. 

Do těch přirozených biotopů se nevypouští voda s chlórem. Chlór je biologický jed a zabíjí všechny organismy.
Bohumír Lojkásek
ekolog, Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity

Kvalita vody se musí hlídat

Přírodní biotopové koupaliště má však i své nevýhody. Hůř zvládá například velké množství opalovacího krému, který se do vody dostane z těl lidí. Při zvýšeném znečištění krémem a dalšími látkami zaručeně zabere na běžných koupalištích chlór, ten ale není možné v biotopu použít. 

„Nevýhoda je, že to není tak lehce regulovatelné, jako když jednotka na bazéně vyhodnotí, že voda potřebuje chemicky ošetřit,“ řekla ředitelka SAK Studénka Hana Maiwaelderová.

„Máme zásobárnu bakterií pro případ, že by se v bazénu něco stalo,“ uvedl Stanek a dodal, že uvolněním těchto organismů do oběhu čištění opět „obživne“. 

Dalším rizikem jsou třeba střevní infekce, které se v biotopu mohou šířit snadněji než ve vodě, kterou dezinfikují chemikálie. Odstranění patogenních mikroorganismů je sice v biotopu komplikovanější, ale je to podobné, jako když se lidé rekreují v přírodních koupalištích – u přehrad, jezer a podobně.