Úleva pro Lechovice. Silničáři zprovoznili dlouho očekávaný obchvat, z obce odvede tisíce aut

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo zhruba pět kilometrů dlouhý obchvat Lechovic na Znojemsku. Stavba odvede hustou dopravu z průtahu obcí, na kterou si místní dlouhodobě stěžovali. Obchvat stál 270 milionů korun, stavěl se dva a půl roku a je součástí silnice I/53, která spojí Pohořelice se Znojmem.

Centrem Lechovic projíždělo denně až patnáct tisíc aut včetně kamionů. Nebezpečno bylo v obci i v jejím okolí. V serpentinách nad Lechovicemi se často stávaly dopravní nehody. „Hrozný provoz, náklaďáky, rachot. Zkrátka neúnosná situace,“ popsal místní obyvatel Karel Nemeš.

„Jde hlavně o bezpečnost občanů, hlavně dětí, kteří jsou nuceni tu silnici neustále přecházet,“ doplnila starostka Lechovic Žaneta Dohnalová. Lechovice byly poslední obcí, kde rušná silnice vedla přímo centrem.

Na nově otevřený obchvat, který má situaci změnit, se řidiči dostanou ve středu před půlnocí. Jde o ústupek autobusovým dopravcům (středeční linky chtějí obsloužit po staré trase). „Několik měsíců ještě bude probíhat dokončování stavby, napojení na Lechovice, odstranění části původní komunikace, tak, aby vše bylo i estetické,“ řekl generální ředitel ŘSD Pavol Kováčik. 

Obchvat se připravoval od 90. let

Stavba se začala připravovat v polovině devadesátých let, komplikovaly ji ale výkupy pozemků. Nyní místní uvažují, jestli odklon dopravy z průtahu neovlivní podnikatele, především majitele restaurací, kde se řidiči často zastavovali. „Nějaké procento poklesu určitě bude. Uvidíme časem, co a jak. Zatím to necháváme být,“ řekl Petr Novotný z restaurace U Bazalů.

Čas prověří i jinou možnou slabinu obchvatu. Už v minulosti se ozývali lidé, kterým trasa vyrostla před zahradami. Podle nich chybí protihlukové stěny. Projektová dokumentace ale říká, že nejsou třeba. Ředitelství silnic a dálnic bude pro jistotu hluk kontrolně měřit.

Obchvat Lechovic
Zdroj: ČT24

Ředitelství silnic a dálnic souběžně plánuje stavbu dalšího úseku silnice I/53 mezi Lechovicemi a Znojmem.

„Pracujeme na stavebním povolení a výkupech pozemků. Na konci roku 2020 bychom chtěli zahájit stavbu, pokud se vše podaří v termínu. Celá silnice z Pohořelic do Znojma bude stát jeden a půl miliardy korun,“ doplnil ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala. Společnost současně opraví průtah Lechovicemi a po dokončení silnici převede do majetku Jihomoravského kraje.