Dolní Vítkovice lákají pod vysokou pec Bolt Tower. Vznikl tam další prostor pro návštěvníky i akce

Dolní oblast Vítkovice (DOV) v Ostravě zpřístupnila další plochu pro návštěvníky areálu. Revitalizovaný prostor pod vysokou pecí by měl sloužit nejen návštěvníkům, ale využívat by se v budoucnu mohl i pro různé samostatné akce. V následujících týdnech chce vedení DOV otevřít i budovu koksovny uprostřed areálu.

„Tento prostor byl pod funkční vysokou pecí, dnes nazývanou Bolt Tower. V průběhu sezony se nám stává, že se před návštěvnickým centrem shromažďují řady návštěvníků a hledají kout, kde by se schovaly do stínu,“ řekl ředitel DOV Petr Koudela. Nově upravený krytý a bezbariérový prostor by měl návštěvníkům poskytnout zázemí.

Podle Koudely je možné tyto prostory využít i pro samostatné akce nebo jako zázemí při velkých akcích, které se v areálu konají, jako například festival Colours of Ostrava. V budoucnu by mohlo v místě přibýt i sezonní občerstvení. Úprava plochy o rozloze 800 metrů čtverečních stála zhruba milion korun.

Festival Colours of Ostrava v areálu Dolní oblasti Vítkovice
Zdroj: Jitka Bojanovská/ČTK

Za pár týdnů bude přístupná i koksovna

DOV se snaží v areálu postupně zpřístupňovat další a další prostory, už za několik týdnů chce otevřít budovu koksovny uprostřed areálu, která byla zrekonstruována za dvanáct milionů korun. Doposud byl tento objekt oplocený a veřejnosti nepřístupný, nyní byl renovován do téměř původní podoby.

„Chceme všechno důležité připravit do festivalu Colours of Ostrava, kdy koksovnu už v nějakém režimu zpřístupníme. Je to v podstatě zpřístupnění nové expozice. Kromě toho, že to bude součást organizovaných turistických prohlídek, tak v případě nějakých akcí to může být nový prostor pro konání setkání nebo si tam dokážu představit divadlo či filmový festival,“ uvedl Koudela. Festival Colours of Ostrava začíná 17. července. 

Průmyslové areály ostravských Dolních Vítkovic navštívilo loni 1 655 514 lidí. Jedná se o rekord v návštěvnosti, v roce 2017 to bylo jeden a půl milionu lidí. Průmyslové areály, pod které spadají například aula Gong, Svět techniky či Hornické muzeum v Ostravě-Petřkovicích, jsou nejnavštěvovanějším místem v Moravskoslezském kraji a patří i mezi nejoblíbenější turistické cíle v Česku.